Madoff isi afla azi pedeapsa

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:48
1206 citiri
Madoff isi afla azi pedeapsa

Soarta finantistului american Bernard Madoff va fi decisa luni de un judecator din New York, care va pronunta sentinta impotriva autorului uneia dintre cele mai mari fraude din istorie, relateaza AFP, citat de Newsin.

Procurorii au cerut ca Madoff, in varsta de 71 de ani, sa fie condamnat la 150 de ani de detentie. In total, 13 miliarde de dolari au fost confiscati de la banci, persoane particulare si chiar organizatii caritabile, potrivit anchetatorilor.

Insa, potrivit estimarilor, pierderile sunt intre 50 si 65 de miliarde de dolari, luand in calcul profitul adus de aceste sume, daca dobanzile ar fi fost reale.

Fost presedinte al Consiliului de Administratie al Nasdaq, Bernard Madoff a pledat vinovat in luna martie pentru 11 capete de acuzare, printre care frauda, spalare de bani si furt. El a marturisit ca nu a investit nici macar un dolar din sumele primite si se afla in prezent in inchisoare.

Finantistul a pus la punct o schema Ponzi, constand in platirea investitorilor din banii depusi de clientii noi.

Frauda a iesit la lumina zilei dupa ce criza financiara din toamna a determinat multe persoane sa isi retraga banii. "Estimez ca va fi condamnat la 20 de ani de detentie sau mai mult, poate 25 de ani", spune Bradley Simon, fost procuror devenit avocat. "Acest lucru inseamna aproape inchisoare pe viata pentru cineva de 71 de ani", a adaugat el.

Chiar daca ar primi numai 20 de ani de detentie si de un regim de reducere a pedepsei, Madoff nu ar iesi inainte de a implini 88 de ani, potrivit unui alt procuror, William Devaney.

Avocatul lui Madoff cere indulgenta: numai 12 ani de detentie, putin mai putin de cei "13 ani care ii mai raman de trait", potrivit statisticilor privind speranta de viata in Statele Unite.

Pledand vinovat, el a evitat un proces cu jurati. Audierea va incepe la ora locala 10.00 (17.00 ora Romaniei). Judecatorul Denny Chin i-a permis lui Madoff sa primeasca un costum civil pentru sedinta. 

 

#audiere, #frauda, #madoff, #pierderi , #China