Occidentul ia atitudine in fata Chinei: Este ultimul avertisment

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 17:39
9637 citiri
Occidentul ia atitudine in fata Chinei: Este ultimul avertisment
Foto: Flickr/Tadashi Mori

Ministrii de Externe din statele incluse in G7 au semnat o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea privind tensiunile existente in Marea Chinei de Sud si Marea Chinei de Est, ca urmare a agresivitatii cu care China revendica teritorii in cele doua zone.

"Suntem ingrijorati de situatia din Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud si subliniem importanta fundamentala a rezolvarii pe cale pasnica a intelegerilor asupra drepturilor teritoriale", au declarat cei sapte oficiali prezenti in cadrul summit-ului de la Hiroshima, informeaza Bloomberg.

Cu dedicatie pentru Beijing

"Ne exprimam opozitia fata de orice actiuni unilaterale de intimidare, coercitie sau provocare care ar putea afecta echilibrul regional, ducand la cresterea tensiunilor in zona.

De asemenea, solicitam tuturor statelor sa inceteze actiuni de genul revendicarii teritoriilor, inclusiv cele de dimensiuni uriase, prin construirea de avanposturi, unele pentru uz militar, si sa se conformeze legislatiei internationale in vigoare, inclusiv cea privind dreptul la libera navigatie", se arata in declaratia comuna a oficialilor G7.

Desi comunicatul remis de sefii diplomatiilor din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite si UE nu face referire directa la China, situatiile descrise in acesta vizeaza direct actiunile initiate in ultimii doi ani de catre Beijing.

Zona Marii Chinei de Sud reprezinta una dintre cele mai importante cai de comert maritime, dar ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a avertizat pe omologii sai din G7 sa nu exagereze pe acest subiect.

Ultima somatie

Pentru multi analisti, comunicatul G7 este un ultim avertisment pentru China, tara care a recurs la ocuparea unor recifuri si construirea de insule artificiale in vederea infiintarii de baze militare intr-o zona disputata de alte 5 state din regiune.

"G7 tocmai a facut clar ca orice alte actiuni ale Chinei in zona vor avea costuri care vor trebui suportate.

Americanii au acum o baza stabila de pe care pot cere aliatilor din regiune, asa cum este Australia, sa se ralieze pentru a actiona in acest sens", considera Malcom Davis, analist in cadrul Institutului Australian de Politici Strategice.

Washingtonul incearca sa obtina sprijin international inainte ca Curtea de la Haga sa judece, in cursul acestui an, plangerea inaintata de Filipine impotriva pretentiilor teritoriale ale Beijingului in Marea Chinei de Sud.

Orice incercare de a impinge acest caz intr-o discutie a liderilor ONU ar fi blocata fara drept de apel de reprezentantii Chinei in Consiliul de Securitate.

"Declaratia G7 este cel mai bun instrument de care americanii dispun in acest moment", considera Davis.

Brunei, Taiwan, Filipine, Malaezia si Vietnam sunt tarile care contesta pretentiile Bejingului de a reclama drepturi teritoriale asupra 80% din suprafata Marii Chinei de Sud.

O disputa veche

In acelasi timp, in Marea Chinei de Est, Japonia si China poarta un vechi razboi al nervilor pe drepturile teritoriale asupra unor insule nelocuite aflate in administrare nipona.

Insulele Senkaku - sau Diaoyu, cum le numesc chinezii - sunt zone unde vasele militare ale celor doua tari se angajeaza adeseori in actiuni provocatoare, niciuna dintre parti nedorind sa renunte la pretentiile teritoriale asupra acestora.

In presa oficiala din China, articolele referitoare la intalnirea G7 de la Hiroshima au tratat evenimentul ca un mod prin care oficialii niponi "au deturnat summitul, in incercarea de a face valuri la nivel regional".

"De mult timp inconfortabil cu cresterea influentei Chinei in regiune, premierul Shinzo Abe nu a ratat nicio ocazie de a pune China la colt.

In spatele modului neobisnuit in care au ales sa acuze Beijingul de militarizarea Marii Chinei de Sud se vede interesul oficialilor de la Tokyo sa provoace Occidentul sa se indrepte impotriva Chinei", a scris editorialistul Zhu Dongyang pentru agentia Xinhuanet.

Harta discordiei

Cele cinci state care contesta dreptul Chinei de a revendica acele teritorii sustin ca pretentiile Beijingului se bazeaza pe o harta tiparita pentru prima data in 1947.

In schimb, odata cu cresterea influentei economice in regiunea Asiei de Sud-Est s-a inregistrat si o crestere a prezentei militare a Beijingului in regiune.

Rachete, radare si avioane de lupta au fost deplasate de China in zona pe care o revendica, iar numarul patrulelor navale care efectueaza misiuni in aceste ape a crescut considerabil in ultima vreme.

Washingtonul a dat replica in doua randuri prin efectuarea unor misiuni de patrulare a portavioanelor americane stationate in bazele din regiunea Asia-Pacific, cu scopul declarat de a verifica respectarea dreptului la libera navigatie in Marea Chinei de Sud.

#tensiuni SUA China, #insule artificiale China, #reuniune G7, #conflict China Japonia , #China