PIB-ul Marii Britanii a coborat sub cel al Frantei, pentru prima data dupa 1999

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 11:11
999 citiri
PIB-ul Marii Britanii a coborat sub cel al Frantei, pentru prima data dupa 1999

Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii a scazut sub cel al Frantei pentru prima data dupa 1999, ca urmare a reducerii cotatiei lirei sterline, economia britanica coborand pe pozitia a sasea la nivel mondial, potrivit publicatiei Financial Times.

Lira sterlina s-a depreciat rapid, in ultima perioada, la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani fata de monedele din Europa, informeaza Mediafax.

In trimestrul al treilea din 2007, precum si in 2006, economia Marii Britanii a fost devansata de Statele Unite, Japonia, Germania, China si Franta.

In 2006, PIB-ul Frantei a fost de 1.792 miliarde euro (1.353 mld. lire sterline), comparativ cu PIB-ul Marii Britanii, de 1.304 miliarde de lire sterline. Dar, in conditiile in care lira sterlina valora in acel moment, in medie, 1,47 de euro pe unitate, PIB-ul britanic a fost cu 6,7% mai mare decat cel mal Frantei.

Cotatie lirei sterline a scazut insa cu peste 10% fata de euro in ultimele sase luni, la 1,32 de euro pe unitate, astfel incat PIB-ul Marii Britanii este in prezent cu 4% mai mic decat cel al Frantei.

Datele reprezinta "un cataclism al politicii economice" pentru Marea Britanie, a declarat Martin Weale, director al Institutul National pentru Cercetari Economice si Sociale, care a notat ca guvernul de la Londra s-a laudat in repetate randuri ca economia tarii se afla pe pozitia a patra la nivel mondial si ulterior a cincea, dupa ce a fost intrecuta de China, in 2005.

Coborarea economiei britanice pe pozitia a sasea in clasament va afecta reputatia guvernului in ceea ce priveste competenta economica, mai ales ca a fost devansata de eterna rivala, Franta.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.