Piromanul mascat in pompier: Ce interese are China in Europa?

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 11:14
2649 citiri
Piromanul mascat in pompier: Ce interese are China in Europa?

China va continua sa sprijine statele europene aflate in dificultate si ramane increzatoare ca Europa va depasi criza in care se afla, a anuntat premierul chinez Wen Jiabao. De asemenea, acesta si-a exprimat sprijinul pentru actiunile aflate in desfasurare in Europa.

De la inceputul crizei datoriilor suverane, China a sprijinit tarile cu problem ca Spania, Grecia, Portugalua si Italia, prin achizitia de obligatiuni.

China a anuntat ca intentioneaza sa cumpere mai multe obligatiuni, ina acest lucru depinde de performantele acestor obligatiuni, pe consideratii de ordin commercial.

"Vrem sa vedem ca zona euro este intr-o forma buna si este dispusa sa ofere asistenta in diverse formate, insa sa nu se astepte la sume immense pentru obligatiuni, fiindca nu sunt realiste.

Sa nu se bazeze doar pe China pentru a salva Grecia", a precizat premierul chinez, potrivit EuObserver.

In ceea ce priveste ideea euro obligatiunilor, optiune evitata de Germania,  autoritatile chineze s-au aratat interesati de achizitia euro obligatiunilor.

Cu  toate acestea, China a tinut sa precizeze ca “fiecare afacere se va desfasura pe baze economice”.

Spre ingrijorarea Europei, autoritatile chineze au precizat ca, inainte de a cumpara anumite obligatiuni europene vor face o evaluare tinand cont de recomandarile agentiilor de rating, de reformele structural dar si de avizul bancilor central pe a emite judecati pe baza unor opinii mai largi.

"Fundamntele economice din Europa sunt inca solide si exista un potential mare pentru a economia sa creasca din nou, cu conditia ca modificarile structural si controalele bugetare sa fie puse in practica”, au mai precizat autoritatile chineze.

China, cel mai mare detinator extern de obligatiuni ale SUA, are rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari, insa incearca sa isi diversifice investitiile pentru a reduce dependenta fata de dolar.

De la criza financiara din 2008, fondul suveran de investitii al Chinei, care are active de 400 de miliarde de dolari, si-a majorat detinerile de obligatiuni emise de statele europene, care ofera randamente mai mari decat cele americane.

Desi nu exista o statistica exacta privind detinerile de obligatiuni europene ale Chinei, analistii estimeaza ca valoarea acestora este relativ mica, iar cea mai mare parte a banilor sunt investiti in titluri ale economiilor stabile precum Germania sau Franta.

Chinezii afirma ca sprijina datoria europeana prin cumpararea de obligatiuni ale tarilor aflate in dificultate, insa acestia "sunt niste piromani care vor ca lumea sa creada ca sunt pompieri", spunea luna trecuta  economistul Antoine Brunet.

"Planul lor este sa imprumute Europa ca sa puna stapanire pe activele ei.

Chinezii stiu ca nu-si vor recupera banii sau spera acest lucru si ca vor pune mana pe garantiile acordate", mai preciza economistul.

In opinia analistului, ocidentalii ar trebui sa impuna Chinei taxe vamale de 100% pe produsele made in China si sa puna capat jocului pe care il face de 10 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #obligatiuni europene, #criza datorii suverane, #premier chinez , #China