"Primavara chineza", dupa modelul arab. Incotro se indreapta China?

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 21:00
3976 citiri
"Primavara chineza", dupa modelul arab. Incotro se indreapta China?

Vom asista la o "primavara chineza"?!, se intreaba europarlamentarul Iuliu Winkler, care face o comparatie intre situatia actuala a Chinei si "primaverile arabe", despre care acesta spune ca au reprezentat expresia inegalitatii din societate.

"Acum, in societatea de 1 miliard si jumatate de oameni pe acest glob, fiecare al cincilea om de pe glob este chinez. Va veni momentul in care controlul societatii va deveni imposibil? Vor putea ei sa mentina permanent zecile de mii de operatori care controleaza internetul in China? Vor putea preveni noi piete la nesfarsit? Eu cred ca nu", a declarat Iuliu Winkler, pentru Business24.

In opinia acestuia, o forma de "primavara chineza" va fi inevitabila in acest deceniu.

Europarlamentarul spune ca, pana in anul 2020, va izbucni un fenomen, asemanator cu protestele arabe, din cauza inegalitatilor din societatea chineza care cresc cu o viteza ametitoare.

"In ultimii 10 ani, societatea chineza s-a transformat mult mai mult si mult rapid decat oricare stat european, incluzand aici fostele state comuniste.

China poate deveni cea mai mare economie din lume peste cativa ani, dar cu ce-i incalzeste pe zecile de milioane de chinezi care inca nu au ajuns sa atinga idealul maoist al unei farfurii de orez pe zi?", se intreaba europarlamentarul.

Potrivit acestuia, statisticile potrivit carora in 2015-2016, China va fi numarul 1 in lume dupa nivelul PIB calculat in acceptiunea paritatii puterilor de cumparare, reprezinta una din cele mai inselatoare si mai manipulabile stiinte.

Winkler spune ca a fi parte a clasei mijlocii in China acum 10 ani insemna sa ai o bicicleta.

De aceea, a fi parte a clasei mijlocii in statul chinez din ziua de astazi, care are aproximativ 400 de milioane de locuitori, este cu totul altceva decat a fi parte a clasei mijlocii din Europa.

"Sunt 300-400 de milioane de oameni in China, care inca nu au ajuns idealul maoist, care spune ca fiecare chinez trebuie sa primeasca o farfurie de orez. Idealul revolutiei culturale de acum 50 de ani inca nu a fost atins azi in China", mai sublinieaza europarlamentarul.

Focul revolutiei mocneste in China

In opinia acestuia, "focul revolutiei" mocneste in China, care se vrea a fi cea mai mare putere economica a lumii in conditiile in care, din punct de vedere social, statul chinez se afla cu 50 de ani in urma tarilor dezvoltate.

Acesta a mentionat termenul de "primavara chineza" facand referire la protestele din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, cunoscute drept "Primavara Araba", momentul in care popoarele din regiune s-au intors impotriva regimurilor din tarile lor.

Revoltele s-au dovedit insa costisitoare: pagubele au fost evaluate la 55 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Geopolicity. Cele mai grave consecinte economice le suporta si in prezent Libia, Siria, Egipt, Bahrain si Yemen.

Ramane de vazut incotro se va indrepta statul chinez - spre locul I in topul celor mai puternice economii sau spre o "primavara" cu iz chinezesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#primavara chineza, #primavara araba, #iuliu winkler, #revolta china, #economie china, #clasa mijlocie china , #China