Prognoza de crestere a comertului global, taiata cu 30%. Cele mai proaste cifre din ultimii 15 ani

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 13:56
2787 citiri
Prognoza de crestere a comertului global, taiata cu 30%. Cele mai proaste cifre din ultimii 15 ani
Foto: Pixabay

Prognoza de crestere a schimburilor comerciale la nivel global a fost rectificata in scadere de Organizatia Mondiala a Comertului cu mai mult de 33%, ca urmare a scaderii economice din China si a reducerii importurilor de pe piata americana.

Expertii OMC estimau in luna aprilie o crestere a schimburilor comerciale de 2,8%, dar au fost nevoiti sa revina luna aceasta asupra prognozei, pentru a o reduce la mult mai modesta rata de 1,7%, relateaza Reuters.

Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand rata de crestere a comertului mondial este mai mica decat cea a economiei globale, anunta OMC.

Pentru directorul general al organizatiei, Roberto Azevedo, acesta este un moment critic in care sefii guvernelor ar trebui sa se trezeasca la realitate, arata raportul OMC.

"Trebuie sa ne asiguram ca lucrurile nu vor lua turnura unor politici eronate, care ar putea inrautati si mai mult lucrurile, nu doar din perspectiva comerciala, ci si din cea a crearii de noi locuri de munca si a cresterii si dezvoltarii economice, acestea fiind strans legate de un sistem deschis de schimburi comerciale", a explicat Azevedo.

Cifrele din noul raport semestrial al OMC ridica chestiunea intoarcerii guvernelor la masuri protectioniste fata de industriile si producatorii interni, dupa o lunga perioada de promovare a globalizarii si deschiderii spre comertul global.

Cresterea in materie de comert global nu mai reuseste sa devanseze la fel de rapid cresterea economica pe cat erau obisnuiti economistii institutiilor financiare internationale, marcand un avant de doar 1,5 ori mai mare decat PIB global pe termen lung si de doua ori mai mult decat cel din 1990, cand conceptul de globalizare a prins o forma clara.

Expertii OMC cred ca, in cursul acestui an, rata de crestere a schimburilor comerciale va reprezenta doar 80% din cea a economiei globale, fiind primul raport inversat din 2001 si pana in prezent intr-o lume a globalizarii.

Teama de globalizare

"Nu este cazul sa facem pasi inapoi acum", a apreciat directorul OMC, mentionand ca presiunea pusa pe piata muncii nu este atat rezultatul concurentei si al importurilor ieftine, cat cel al automatizarii si campaniilor de eficientizare a activitatii din cadrul companiilor.

In opinia sa, desfiintarea a 4 din 5 slujbe in ultimii ani in tarile industrializate a fost cauzata de acesti factori.

Ingrijorarea manifestata de Roberto Azevedo este dublata de cea a comisarului European pentru Comert, Cecilia Malmstrom, care acuza aparitia unui amenintator curent politic anti-globalizare pe fondul eschivarii factorilor politici de a consulta populatia cu privire la semnarea noilor acorduri acorduri comerciale.

"Exista o miscare anti-globalizare in crestere. Exista temeri, intrebari, iar cifrele prezentate acum ne dau dreptul sa ne aratam ingrijorati", a precizat oficialul CE.

OMC a modificat si prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale pentru anul viitor, reducand rata estimata anterior, de 3,6%, la un nivel cuprins intre 1,8 si 3,1 procente.

#cemrt global, #raport OMC, #crestere schimburi comerciale 2016, #politici protectioniste, #crestere economica, #miscari antiglobalizare , #China