Razboiul valutar s-ar putea transforma intr-unul comercial

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:55
1490 citiri
Razboiul valutar s-ar putea transforma intr-unul comercial

Germania, cel mai mare exportator european, mentine presiunile asupra Chinei pentru alinierea yuanului cu valutele importante si ave rtizeaza ca s-ar putea ajunge la un razboi comercial din cauza statelor care concureaza in a-si sustine exporturile prin deprecierea monedei proprii, potrivit Mediafax . 

Depinde de China sa evite o disputa comerciala paguboasa cu SUA, a afirmat ministrul german al Economiei, Rainer Brüderle, pentru cotidianul Handelsblatt, citat de publicatia americana Wall Street Journal.

"Trebuie sa avem grija ca razboiul valutar sa nu devina unul comercial. China poarta o mare parte a responsabilitatii in a preveni o escaladare", a spus el.

Bruderle, aflat in prezent in China, va reprezenta Germania la reuniunea de saptamana urmatoare, din Coreea de Sud, a ministrilor si guvernatorilor de banci centrale din statele G20.

Intalnirea reprezinta o oportunitate pentru liderii statelor dezvoltate si emergente mari sa abordeze problema dezechilibrelor valutare care perturba comertul.

Reuniunea organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Fondul Monetar International la Washington a devenit un forum pentru plangerile privind deprecierile valutare, folosite de unele state in scopul cresterii competitivitatii economice, fara a se ajunge la un consens. China a refuzat sa-si modifice politica monetara.

Guvernul de la Beijing este cel mai des asociat cu astfel de masuri, dar decizii monetare recente in Japonia, Brazilia, Thailanda, Australia si alte state ar putea avea efectul de a deprecia monedele acestor state.

Germania si alte state din Uniunea Europeana au urmat protesul initiat de Statele Unite privind cultivarea de catre China a unui avantaj comercial incorect prin refuzul de a permite aprecierea yuanului, evolutie care ar face marfurile chinezesti mai scumpe.

Recuperarea economica a Europei a depins foarte mult de exporturile catre piete emergente mari, precum China noteaza Wall Street Journal.

Odata cu aprecierea euro fata de dolar si monedele altor parteneri comerciali, bunurile europene devin mai scumpe, iar sursa de crestere economica ar putea sa dispara.

Ministrul german a refuzat sa comenteze in privinta masurilor care ar putea fi adoptate pentru a compensa politica statului chinez, avertizand insa ca impunerea unor taxe punitive la importuri, dupa modelul celor analizate in prezent de Camera Reprezentantilor din SUA, va conduce la represalii.

Guvernatorul Bundesbank, Axel Weber, a afirmat, marti, ca autoritatile de la Beijing manipuleaza cursul yuanului.

"China are surplus comercial pentru ca autoritatile manipuleaza moneda", a spus Weber, care este si membru al consiliului guvernatorilor la Banca Centrala Europeana. O parte a analistilor considera ca yuanul chinezesc este subevaluat cu pana la 40%. 

#razboi valutar, #comercial, #germania, #china, #yuan , #China