Recolta macabra: China, acuzata ca executa detinuti pentru a le fura organele

Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:33
5035 citiri
Recolta macabra: China, acuzata ca executa detinuti pentru a le fura organele
Foto: Flickr/Global Panorama

Recoltarea de organe de la detinutii din inchisorile din China s-a transformat intr-o adevarata industrie, arata un raport intocmit de fostul parlamentar canadian David Kilgour, avocatul pentru drepturile omului David Matas si jurnalistul Ethan Gutmann

Victimele sunt selectate din randul opozantilor regimului de la Beijing, iar cei trei sustin ca cifrele oficiale privind numarul de transplanturi realizate in spitale din tara asiatica si datele reale arata o complicitate in masa a guvernului chinez, a liderilor Partidului Comunist si a medicilor, informeaza CNN.

Diferenta uriasa

"Reprezentantii Partidului Comunist sustin ca numarul transplanturilor oficiale de organe realizate anual in tara este de aproximativ 10.000.

Doar o privire aruncata la numarul operatiilor de acest tip din doua sau trei spitale mai mari din China demonstreaza ca cifra nu corespunde realitatii", afirma David Matas.

Cei trei au estimat ca in China se efectueaza intre 60.000 si 100.000 de transplanturi in fiecare an.

Conform raportului lor, diferenta este acoperita cu organele detinutilor executati, multi dintre acestia fiind condamnati pentru convingerile lor politice sau religioase. Guvernul de la Beijing inca pastreaza secreta cifra executiilor capitale.

Sub masca donatiilor voluntare

In 2015, oficialii chinezi au anuntat ca tara a trecut de la dependenta de organe recoltate de la prizonieri, la statutul de "cel mai mare sistem de donare a organelor din Asia".

Comisia Nationala de Sanatate si Planificare Familiala de la Beijing a refuzat sa comenteze contradictiile scoase in evidenta de raportul celor 3 investigatori.

Autorii raportului cred ca multi detinuti sunt executati in secret, iar organele lor ajung sa fie folosite in cadrul operatiilor de transplant. Printre victime se suspecteaza a fi reprezentanti ai minoritatii uigure, practicanti ai cultului interzis Falun Gong, tibetani si adeptii unor biserici crestine interzise in China.

Cati detinuti pica victima acestei industrii subterane protejata de Beijing nu se stie, dar cifrele oficiale privind numarul de donatori din 2015 se ridica la 2.766, cu 7.785 organe donate.

Cifra acopera mai mult de 3 sferturi din operatiile declarate oficial de Beijing. Insa, cele 100 de spitale autorizate sa realizeze transplanturi elibereaza anual raportari privind efectuarea a mii de operatii de transplant.

Nici macar cifra unitatilor medicale autorizate nu este in concordanta cu realitatea, sustin autorii raportului. "Am verificat si confirmat existenta a 712 clinici care efectueaza transplanturi de ficat si rinichi", afirma cei trei investigatori occidentali.

Executii pe banda rulanta

Amnesty International a criticat indelung practicile Beijingului in condamnarea unor culte religioase si intemnitarea adeptilor acestora, dar mare lucru nu s-a schimbat in China.

O alta organizatie umanitara de talie mondiala, Death Penalty Worldwide, sustine ca numarul executiilor capitale din China il depaseste pe cel raportat la nivel global, estimand ca cifra se apropie de 2.400 in fiecare an.

Ani la rand, Beijingul a negat faptul ca folosete organe recoltate de la detinuti in opertiile de transplant realizate in tara. Necesarul anual de organe transplantabile al Chinei se apropie in acest moment de 300.000.

Sub masca donatiilor voluntare par sa se ascunda alte politici mai dure. "In cazul in care detinutii sunt dispusi sa isi ispaseasca pedeapsa prin donarea organelor, ar trebui incurajati", a declarat Huang Jiefu, seful Comitetului National pentru Donarea de Organe, intr-un interviu acordat organului de presa al Partidului Comunist Chinez.

Semantica acestuia dezvaluie cinismul si brutalitatea care se ascunde in spatele sistemului, Huang mentionand senin ca "detinutii sunt si ei cetateni si au dreptul de a dona organe".

Intregul sistem pare sa aduca beneficii majore spitalelor si medicilor implicati in aceste operatii.

Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentatilor a Statelor Unite va organiza o audiere a celor 3 autori ai raportului pe aceasta tema.

Consecintele s-ar putea traduce in aplicarea unor sanctiuni usturatoare pentru China, dupa cum admite fosta presedinta a comitetului, Ileana Ros-Lehtinen.

"China a perpetuat unele dintre cele mai sinistre si flagrante incalcari ale drepturilor omului impotriva membrilor Falun Gong si a altor prizonieri si, cu toate acestea, nu a fost criticata pana acum, cu atat mai putin sanctionata pentru aceste abuzuri", a spus aceasta.

#incalcarea drepturilor omului China, #sanctiuni internationale China, #piata organe, #transplant organe, #inchisori China , #China