Rusia si China fac exercitii militare in Marea Japoniei. Oficialii niponi se simt incoltiti

Joi, 30 Iulie 2015, ora 16:24
3528 citiri
Rusia si China fac exercitii militare in Marea Japoniei. Oficialii niponi se simt incoltiti
Foto: Kremlin

Beijingul a anuntat pe 30 iulie ca va sustine un amplu exercitiu militar, in parteneriat cu Rusia, in zona Marii Japoniei. Anuntul a provocat stupoare la Tokyo, unde disputele cu China privind drepturile teritoriale din aceste sunt la ordinea zilei.

Manevrele vin si pe fondul unei activitati militare intense desfasurata de marina militara americana in zona Asiei, Washingtonul vrand sa contracareze miscarile tot mai razboinice ale Chinei in zona arhipelagului Spratlys, arata cotidianul Hurriyet Daily News.

In tabere opuse

Atat China, cat si Rusia sunt doua tari cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate ONU, Moscova si Beijingul avand o viziune diferita fata cea a Occidentului in privinta unor crize de securitate de pe glob, cum ar fi cea din Siria.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din China, Yang Yujun, a anuntat in darea de seama lunara ca exercitiul comun al celor doua armate va debuta in Golful Petru cel Mare, in largul portului Vladivostok, urmand sa se extinda apoi spre Marea Japoniei.

Exercitiul este menit sa verifice capacitatea de aparare impotriva submarinelor si a navelor de lupta, chinezii planuind sa faca parada de flota de distrugatoare, fregate si vase de aprovizionare, ca si de avioanele lor de vanatoare.

Rusii sunt asteptati sa se alature cu o flota de nave de lupta, submarine si avioane. Ambelor armate se vor alatura si un numar larg de elicoptere si trupe de marina.

Alarma la Tokyo

Pentru oficialii din guvernul Japoniei, situatia este alarmanta in conditiile in care Tokyo intretine o disputa veche cu Beijingul pe tema drepturilor teritoriale ale unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Saptamana trecuta, premierul Shinzo Abe a solicitat Chinei sa inceteze imediat forajele submarine desfasurate in zona aflata in disputa, argumentand ca acestea pot afecta si pungile de petrol aflate pe teritoriul japonez.

China a replicat ca are tot dreptul sa foreze in zona, respingand orice discutie pe aceasta tema.

Pentru Yang Yujun, temerile manifestate de Japonia cu privire la exercitiul militar comun al trupelor chineze si ruse sunt nejustificate.

Purtatorul de cuvant al ministerului Apararii de la Beijing sustine ca japonezii cauta orice scuza ca sa poata participa la misiuni militare in afara granitelor tarii, situatie care a fost interzisa guvernului de la Tokyo dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Speram ca anumiti oameni din Japonia pot sta calmi pentru a evalua ce au facut", a afirmat Yang.

#dispute China Japonia, #exercitii militare China, #exercitiu militar Marea Japoniei , #China