Scandal de coruptie "made in China". Fostul lider Bo Xilai, acuzat de abuz de putere

Joi, 25 Iulie 2013, ora 11:39
1256 citiri
Scandal de coruptie "made in China". Fostul lider Bo Xilai, acuzat de abuz de putere

Fost oficial al Partidului Comunist in metropola Chongqing (sud), Bo Xilai a fost inculpat pentru coruptie, mita si abuz de putere.

Acesta a fost exclus din partid anul trecut, in baza unor acuzatii de coruptie dupa condamnarea sotiei sale pentru crima, intr-unul dintre cele mai ample scandaluri politice din cadrul puterii din China, din ultimele decenii.

Retrogradarea lui Bo, care era unul dintre cei 25 de membri ai puternicului Birou politic al Partidului Comunist Chinez, a expus puterea unor acuzatii de coruptie la un nivel ridicat al ierarhiei si a dezvaluit puternice tensiuni interne.

Intervenind cu putin timp inaintea tranzitiei care l-a adus pe Xi Jinping la conducerea partidului in noiembrie, scandalul a dezvaluit cum Bo a preluat controlul asupra orasului Chongqing, cu 33 de milioane de locuitori, unde a instaurat o ampla miscare de represiune impotriva opozantilor sai.

Decaderea i-a fost grabita de puternicul sau consilier, Wang Lijun.

Cazut brutal in dizgratia superiorului sau, Wang a incercat in februarie 2012 sa ceara azil politic la consulatul american din Chengdu, o metropola din sud-vestul Chinei, si a dezvaluit crimele si delictele care aveau loc in Chongqing - intre care uciderea unui om de afaceri britanic chiar de catre sotia lui Bo, Gu Kailai.

Tentativa sa de a fugi i-a adus lui Wang Lijun, devenit "tradator" in China, o pedeapsa de 15 ani de inchisoare. Gu Kailai a fost si ea condamnata la moarte, cu comutare automata a pedepsei.

#lider chinez, #coruptie china, #membru partid chinez, #politician Bo Xilai , #China