Schimbarea la fata a Chinei. Ce se intampla cu economia gigantului

Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:00
7015 citiri
Schimbarea la fata a Chinei. Ce se intampla cu economia gigantului
Foto: Finance: Past, Present and Future

Dupa 30 de ani de crestere economica continua, China se vede nevoita sa isi remodeleze imaginea intr-un alt mod. O reechilibrare a factorilor de dezvoltare economica din tara asiatica urmeaza sa aiba loc, iar imaginea Chinei urmeaza sa se transforme in mod radical.

Pentru inceput, ar trebui mentionat ca surplusul contului curent al Chinei a scazut de la 10 procente in 2007 la doar 2% la finalul anului trecut, inregistrand cel mai scazut nivel din ultimii 9 ani, observa publicatia Project Syndicate.

Schimbare in trend cu restul lumii

China este nevoita sa se adapteze noilor provocari, dupa ce curentul reindustrializarii a revenit in unele economii importante de pe glob.

In Statele Unite, de exemplu, productia industriala a inregistrat o rata anuala de crestere de 4,3% in 2011-2012, iar fabricatia bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 8% in aceeasi perioada.

Segmentul industrial a fost, de altfel, motorul care a dus la redresarea macroeconomica a SUA.

In acelasi timp, China nu mai este paradisul fortei de munca ieftina.

Salariile au crescut constant in ultimii ani, iar o competitie acerba vine din India, Mexic, Vietnam si cateva state est-europene, mutand investitiile industriale de amploare catre aceste zone. Efectul se resimte mai ales in scaderea nivelului exporturilor realizate de China comparativ cu perioada anterioara crizei economice.

Nivelul exporturilor catre Statele Unite a scazut cu 2% din 2011 si pana in prezent, adaugandu-se declinului de 2,3% inregistrat de exporturile Chinei in general.

Concurenta in zona asiatica

Aflate inca in stadiu incipient, anumite tratate de parteneriat si cooperare pe zona pacifica pun deja destule probleme pentru nivelul viitor al exporturilor in conditiile in care aceastea impun anumite criterii pe piata muncii si in politicile de mediu.

Iar cum intregul continent este un loc in care protectionismul ascuns se practica la scara larga, problema competitivitatii Chinei tinde sa se complice si mai mult.

Consumul si investitiile sunt un alt punct spinos in evolutia actuala a Chinei.

Investitiile in active fixe au inregistrat o scadere de la 33% la 16% in ultimii 5 ani, iar lucrul acesta s-a reflectat in aportul total al investitiilor la PIB, aflat de asemenea in scadere de la 8,1% in 2009 la 4,2% anul trecut.

Productie indigesta

Un alt motiv al turatiei scazute la care evolueaza economia chineza il constituie incapacitatea de a absorbi productia excesiva generata de investitiile la scara mare realizate in 2010-2011.

Pe langa industriile traditionale: metalurgica, chimica, a materialelor de constructii si navala, China mentine ramuri competitive precum industria energetica din surse alternative la o capacitate de functionare de doar 75%.

Rata scazuta a investitiilor ascunde in spate si o legatura directa cu formarea de capital din China. In perioada 1996-2012, rata ICOR a Chinei era destul de mare, de 3,9 puncte, ceea ce facea ca investitiile sa fie neperformante fatade tari cu acelasi nivel de crestere economica.

Intre timp, cresterea ciclica a ratelor de finantare si alte costuri au determinat o restaurare treptata a foarfecilor de pret pe bunurile industriale si agricole. Ca urmare a acestui fapt, profitul generat de industrie s-a redus facand dificila derularea unor investitii masive in retehnologizare. Consumul insa nu a stat pe loc, mai ales ca o noua clasa de mijloc s-a ridicat in ultimii ani.

Ca fapt divers, in 2014, China a surclasat Japonia, devenind a doua mare piata de consum dupa Statele Unite. Fata de situatia de acum 6-7 ani, cand majoritatea bunurilor importate constau in materii prime, nivelul importurilor de bunuri de consum si de tehnologie,in special computere si automobile, a crescut puternic in ultmii 3-4 ani.

Saltul tehnologic

Principala diferenta intre imaginea economiei chineze si cea a statelor occidentale performante il reprezinta lipsa tehnologiilor inovatoare. Este un handicap pe care China cu greu il poate depasi, estimarile privind importurile de tehnologie pentru urmatorii 10 ani aratand o crestere de 20 pana la 40% a cererii pe piata chineza. O mana de ajutor ar putea veni din partea Washingtonului care ar putea regandi politica restrictiva de exporturi catre China.

Aceasta ar duce la o valoare a exporturilor hi-tech americane de peste 60 miliarde de dolari in perioada imediat urmatoare, dar ar accelera si upgradarea industriala a acestei tari. Economia chineza poate ca si-a incetinit motoarele, dar viitorul inca ii surade.

Produsul Intern Brut raportat in 2014 a fost de 10.000 de miliarde de dolari, indeajuns pentru a-i face pe sceptici sa dea credit unei noi reveniri spectaculoase a Chinei.

#economie chineza, #restructurare economica China, #consum China, #investitii china, #tehnologie china, #export china , #China