Sefii companiilor au fost marii castigatori ai boom-ului bursier chinez din 2006

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 11:23
797 citiri

Sefii companiilor chineze au fost principalii beneficiari ai boom-ului bursier din 2006 din China, primii 50 detinand actiuni in valoare de peste 40 de miliarde de yuani (5,1 miliarde de dolari), a anuntat miercuri presa chineza, relateaza AFP.

Jumatate din cei mai importanti 50 de sefi de companii din China si-au majorat portofoliul bursier peste valoarea record de 500 de milioane de yuani (61 de milioane de dolari), a indicat agentia oficiala China Noua.

Presedintele grupului Suning, unul dintre principalele lanturi de distributie de produse electrocasnice din China, Zhang Jindong, a devenit cel mai bogat sef de companie din China, conform aceleasi surse. Cele 210 milioane de actiuni Suning pe care acesta le detine si-au majorat de patru ori valoarea in 2006, valorand peste noua miliarde de yuani.

Acest fenomen se explica prin reformele recente ale pietelor bursiere, in special a "reformelor actiunilor statului", pentru a pune capat coexistentei actiunilor veritabile si a participatiunilor non-negociabile detinute de stat. Dupa ce au stagnat in ultimii cinci ani, bursele din China au progresat substantial in ultimele sase luni, bursa din Shanghai terminand anul 2006 cu rezultate record.

Conform unui institut de cercetare ce tine de guvern, aceasta tendinta va continua si in 2007, estimarile de crestere fiind de aproximativ 20%.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)