SUA: 2,4 mil. slujbe pierdute din cauza "manipularii cursului" yuanului

Marti, 23 Martie 2010, ora 22:45
1536 citiri
SUA: 2,4 mil. slujbe pierdute din cauza "manipularii cursului" yuanului

Practicile comerciale si monetare incorecte ale Chinei au cauzat desfiintarea a 2,4 milioane de locuri de munca in Statele Unite in perioada 2001-2008, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politica Economica.

"Manipularea cursului" yuanului este o cauza importanta a deficitului comercial al SUA fata de China, insa si alte practici ale autoritatilor de la Beijing au avut o contributie importanta, considera specialistii institutului.

Studiul a fost publicat inainte de raportul Rezervei Federale a SUA din 15 aprilie care ar putea cataloga China drept tara care manipuleaza cursul valutar.

Congresul american a cerut, in ultimele saptamani, administratiei Obama sa denunte aceasta practica a autoritatilor chineze, insa presedintia s-a opus.

"Interventia statului face yuanul chinez ieftin intr-un mod artificial si subventioneaza astfel exporturile Chinei.

Daca Beijingul nu majoreaza cel putin cu 40% valoarea yuanului si nu elimina alte distorsiuni, deficitul comercial al SUA si pierderea de slujbe vor continua sa creasca rapid", a afirmat economistul Robert E. Scott, autor al studiului.

Deficitul comercial al SUA fata de China a crescut de la 81 de miliarde de dolari in 2001 la nivelul record de 226 miliarde de doalri in 2008. Anul trecut, balanta comerciala negativa a coborat la 226 miliarde de dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua, #manipulare, #curs, #yuan , #China