SUA au deschis cutia nucleara a Pandorei. China nu se lasa mai prejos

Joi, 21 Mai 2015, ora 13:55
9012 citiri
SUA au deschis cutia nucleara a Pandorei. China nu se lasa mai prejos
Foto: The Telegraph

Dupa decenii in care a mizat pe reducerea arsenalului nuclear din dotare, Beijingul schimba politica si anunta o actualizare a rachetelor sale intercontinentale.

Vestea a starnit deja ingrijorare in cancelariile Occidentale si ridica semne de intrebare asupra stabilitatii geopolitice din Asia, riscand sa declanseze o cursa a inarmarii in regiune, arata un articol din New York Times.

Upgrade la rachete anti-SUA

Stirea care tulbura apele in materie de securitate la nivel global este cea conform careia China a decis sa doteze rachetele intercontinentale DF-5, cu raza de actiune pana pe continental nord-american, cu focoase nucleare multiple.

Pana acum, rachetele DF-5 - sau East Wind, cum le spun americanii - aveau un singur focos nuclear in dotare, noua decizie Beijingului demonstrand o atitudine belicoasa.

Informatia a fost facuta publica in prima jumatate a lunii, regasindu-se intr-un raport anual al Pentagonului la programele militare si de aparare ale Chinei.

Ironia sortii

Americanii au fost cei care perfectat sistemul cu mai multe focoase nucleare denumit MIRV. Pe varianta rachetelor intercontinentale americane, sistemul permitea montarea a pana la 10 focoase nucleare.

Fiecare dintre acestea putea fi directionat catre o tinta specifica, facand un atac nuclear si mai periculos. Din punct de vedere al strategiei, americanii au realizat curand ca deschisesera Cutia nucleara a Pandorei.

Aceasta pentru ca fiecare orice stat inamic ar fi fost tentat sa loveasca primul in caz de razboi nuclear pentru a elimina riscul activarii sistemului MIRV.

In 1979, marile puteri nucleare au convenit in cadrul tratatului SALT II sa limiteze dezvoltarea acestor arme. Anul trecut, Statele Unite a reusit sa inlocuiasca sistemul MIRV de pe rachetele balistice detinute pe continent.

Sisteme MIRV mai pot fi intalnite in prezent in dotarea submarinelor nucleare americane si rusesti, ca si pe rachetele din Rusia, Marea Britanie si Franta.

Gata de atac?

In prezent, arsenalul nuclear al Chinei numara 250 de focoase, cele 20 de rachete DF-5 putand sa poarte maxim trei focoase nucleare. Capacitatea este infima fata de dotarile Statelor Unite sau ale Rusiei.

Din acest punct de vedere, China nu poate fi acuzata ca isi creste capacitatea nucleara incalcand Tratatul de Neproliferare Nucleara.

Pe de alta parte, decenii la rand, China a aplicat o strategie in care armamentul nuclear din dotare are strict rol defensiv, urmand sa fie folosit doar in cazul unui atac.

Noua decizie luata de Beijing de trecere la rachete cu focoase nucleare multiple arata o atitudine mult mai ofensiva a statului asiatic.

Ingrijorarea occidentalilor este intretinuta si de politica externa agresiva a presedintelui Xi Jinping, ca si de influenta economica crescanda a Chinei in regiune.

Beijingul nu a ezitat sa construiasca aeroporturi militare pe insulele disputate din Marea de Chinei de Sud sau sa isi intimideze vecinii din jur.

Tensiuni regionale

China este probabil sa se fi simtit amenintata de expansiunea sistemului de aparare antiaeriana al Statelor Unite indreptat spre Asia.

Chiar si cu explicatia ca acesta ar urma sa asigure protectia in cazul unui atac nord-coreean, nu este exclusa varianta ca liderii de la Beijing sa se fi simtit vizati.

Nu in ultimul rand, China a recurs la actualizarea sistemului de rachete nucleare ca un raspuns in fata expansiunii programului nuclear al Indiei.

In acelasi timp, este de asteptat ca guvernul de la New Delhi sa insiste pe cresterea capacitatilor nucleare de teama ca nu cumva Pakistanul, mai nou un aliat al Beijingului, sa nu isi doteze rachetele cu un sistem MIRV.

Dezvoltarea evenimentelor sugera nevoia urgenta a unui dialog intre Washington si Beijing.

Pana acum, China a refuzat varianta unei comisii de dialog interguvernamental, dar oficialii americani sustin ca se intrevad sanse pentru o astfel de discutie.

De si mai mare ajutor ar fi daca Statele Unite, Rusia, Franta si Marea Britanie ar conveni asupra unui program de retragere a focoaselor multiple instalate pe rachetele balistice detinute de fiecare.

#capacitate nucleara China, #sistem rachete balistice China, #focoase nucleare multiple, #cursa inarmare nucleara Asia , #China