SUA au o economie pe stilul Michael Jackson

Luni, 15 Februarie 2010, ora 14:58
1595 citiri
SUA au o economie pe stilul Michael Jackson

Statele Unite au nevoie de o noua revolutie in materie de economie pentru a reusi sa combata cu succes cresterea somajului, determinata de transferul activitatilor de productie industriala catre China si alte tari cu "pretentii salariale scazute", dar si de deficientele sistemului educational.

Biroul american al Statisticilor de Munca estimeaza, conform unei prognoze publicate recent, ca sectorul serviciilor profesioniste si de business va crea in SUA, in urmatorii opt ani, un total de 4,19 milioane de locuri de munca. In sanatate si asistenta sociala vor aparea 4 milioane de posturi, in timp ce industria prelucratoare va pierde 1,2 milioane de angajati.

"Cine crede ca-si va recupera job-ul la linia de asamblare se inseala (...) Vesti bune pentru webdesigneri, afaceristii internetului si masori, insa vin vremuri grele pentru fierarul traditional", scrie pentru Forbes bloggerul John Thomas, fost jurnalist, bancher de investitii si hedge fund trader in SUA si Europa, specializat pe pietele asiatice.

Statele Unite au nevoie de 27 de milioane de noi locuri de munca pentru a absorbi cresterea populatiei, atat naturala, cat si determinata de imigratie, si a ajunge la o rata "traditionala" a somajului de 5%.

Insa relocalizarea industriilor catre China, Vietnam si alte piete care beneficiaza de avantajul unui venit scazut al populatiei, combinata cu deficientele sistemului educational american in zona "noilor meserii", de blogger, webmaster sau vanzator de contracte de telefonie mobila, creeaza o situatie care impune inovatii urgente pentru a impiedica raspandirea somajului.

Potrivit lui Thomas, singurul mod in care SUA poate iesi din acest impas este inventarea urgenta a unui produs nou si revolutionar.

"Computerele personale au rezolvat problema in anii '80, internetul in anii '90. Faptul ca n-am facut nimic din 2000 explica de ce cresterea numarului locurilor de munca a fost zero de atunci, de ce cresterea venitului real a fost negativa, de ce nivelul de trai al americanilor scade continuu. In timp ce generatia actuala de politicieni proslaveste virtutile educatiei, realitatea este ca prostim sistemul public de invatamant prin infometare.

Cum sa inventam o noua revolutie in timp ce reducem bugetul Universitatii din California cu 20% pe an? Daca liceele nu-si permit computere noi, cum sa scoata o forta de munca competenta informatic? Statele Unite au o economie pe stilul Michael Jackson - traieste ca un star rock, dar n-a mai scos un hit de 20 de ani", scrie el.

In lipsa unor inovatii urgente, ascensiunea Chinei pe scena economiei mondiale se va desfasura in paralel cu decaderea Americii, conchide Thomas.

 

#sua, # economie, # locuri munca, # somaj , #China