SUA si China au convenit negocierea unui tratat de investitii

Joi, 19 Iunie 2008, ora 10:12
1653 citiri
SUA si China au convenit negocierea unui tratat de investitii

Statele Unite ale Americii si China au convenit, miercuri, sa inceapa negocierile referitoare la un tratat bilateral de investitii si sa extinda colaborarea in domeniul energiei si mediului.

La finalul a doua zile de convorbiri economice la nivel inalt, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a aratat ca un pact cu privire la investitii 'va trimite un semnal puternic si va trata investitorii din cele doua tari intr-un mod corect si transparent'.

Potrivit sursei citate, acordul pe 10 ani in domeniul energetic se va concentra asupra unor sectoare precum electricitate, aer, apa, transport, si conservarea padurilor si ecosistemelor.

Vicepremierul chinez Wang Qishan, care a participat impreuna cu Henry Paulson la conferinta de presa organizata dupa ultima runda de discutii intre cele doua parti, a mentionat ca cele doua state isi vor coordona politicile monetare si fiscale si a adaugat ca amandoua sunt dedicate principiile comertului liber.

Wang nu a precizat ce inseamna practic aceasta coordonare a politicilor.

Paulson a apreciat drept binevenita tendinta in crestere de apreciere a yuanului chinez - solicitata indelung de producatorii americani - si a aratat ca trebuie continuat acest proces.

Autoritatile chineze au adoptat, insa, un ton mai rezervat cu privire la evolutia dolarului american, aratand ca o depreciere a acestuia nu este nici in interesul SUA nici in al altor state, si solicitand SUA o atitudine responsabila.

Propunerea unui tratat bilateral de investitii a reprezentat punctul cheie al negocierilor iar Paulson a anuntat ca vor mai fi cateva intalniri ale negociatorilor inaintea viitoarei runde de discutii din cadrul Dialogului Economic Strategic dintre cele doua parti, programata in decembrie in China.

'SUA vor urmari elaborarea unui tratat complet care sa contina standarde inalte referitoare la protectia investitorilor si sa furnizeze protectie legala pentru toate sectoarele economiei', a mentionat ministrul american de Finante.

Mediul de afaceri din SUA vede in acest tratat o posibilitate de deschidere a pietei chineze pentru servicii financiare si bunuri internationale.

Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Poporului din China, Zhou Xiaochuan, a mentionat ca slaba reglementare a jucat rolul sau in declansarea crizei de pe piata creditelor ipotecare riscante si a precizat ca Beijingul are nevoie de timp pentru a studia cum ar putea evita eventuale astfel de probleme.

'In afara de faptul ca vrem sa invatam din experienta americana in domeniul politicii macroeconomice, vrem de asemenea sa invatam ceva din lectia invatata de ei in urma turbulentelor de pe piata', a mentionat guvernatorul bancii centrale a Chinei.

Delegatia chineza a mers miercuri la pranz la Casa Alba pentru a se intalni cu presedintele Geroge W. Bush.

Deficitul comercial al SUA in relatia cu China a atins nivelul record de 256,2 miliarde dolari anul trecut.

Potrivit AP, producatorii americani sustin ca yuanul chinez este subevaluat cu 40 de procente, desi valoarea sa a crescut cu 20 de procente fata de dolar din iulie 2006.