SUA si Europa, infricosate de forta armata chineza

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:42
4401 citiri
SUA si Europa, infricosate de forta armata chineza

Cifrele arata ca statul chinez este noua putere mondiala, depasind SUA la toti indicatorii economici. Germania, Franta, Marea Britanie si chiar o parte din locuitorii Statelor Unite sunt incantati de avansul Chinei, insa nu vad cu ochi buni cresterea fortei armate a statului comunist.

Conform studiului "Proiectul Pew al Atitudinii Globale", 47% din populatia lumii crede ca SUA a fost inlocuita sau ca va fi inlocuita in curand de China in topul puterilor mondiale. In 2009, doar 40% sustineau acest lucru.

Un procent de 36% dintre cei intervievati cred ca surclasarea nu se va intampla niciodata, comparativ cu 44% in 2009.

De fapt, soarta Statelor Unite este motiv de ingrijorare pentru toata lumea, locuitorii din vestul Europei fiind cei mai pesimisti in acest sens.

Super-China

Rezultatele economice inregistrate de SUA si China arata clar cine este noul "sef".

Insa studiul a demonstrat ca populatitia Chinei este cel mai putin convinsa ca tara lor este deja cea mai mare putere din lume, crezand ca acest lucru urmeaza sa se intample.

Astfel, doar 6% dintre chinezi cred ca tara lor a depasit SUA, cu 5% mai putin decat americanii care cred in suprematia Chinei.

Cei mai convinsi de acest lucru sunt francezii (23%) si polonezii (21%).

O concluzie foarte importanta este ca cele mai mari puteri europene (Germania, Marea Britanie, Franta) considera ca statul chinez este noua putere mondiala. Spre exemplu, 7 din 10 francezi cred acest lucru.

Chiar daca nu mai este "pamantul tuturor posibilitatilor", SUA continua sa fie un vis frumos pentru multi. In mod incredibil, cei mai infocati fani ai Statelor Unite sunt locuitorii Japoniei, 85% dintre acestia indragindu-i pe vechii lor inamici.

Printre alte state admiratoare se numara: Kenya, Franta, Polonia si Lituania.

La polul opus, se afla Turcia, 10% dintre turci admirand SUA, Pakistan si teritoriile palestiniene. Evident.

Cum arata clubul de fani ai Chinei? Mult mai numeros decat cel al Statelor Unite.

Astfel, China are sustinerea statelor asiatice, dar si pe a celor africane. In Europa, admiratia pentru acest stat comunist este moderata, aproximativ 50% dintre cei intervievati declarandu-se sustinatori ai Chinei.

Teama de China

Istoria ne-a aratat ca marile puteri economice tind sa preia controlul asupra omenirii. Prin arme, daca pe cale pasnica nu se poate.

Momentul prezent nu este diferit, forta armata chineza nefiind vazuta cu ochi buni de majoritatea. Cum era firesc, cei mai infricosati sunt americanii, 8 din 10 locuitori ai SUA vazand cresterea puterii militare a Chinei ca fiind un lucru negativ.

Nici vest europenii nu au o parere mai buna. Astfel, 71% dintre britanici, 83% dintre francezi si 79% dintre nemti nu sunt deloc incantati de forta armata a Chinei.

Pe de alta parte, aceleasi state sunt foarte incantate de cresterea economica a statului chinez.

La fel de incantati sunt si chinezii insusi, 88% dintre acestia fiind multumiti de situatia propriei economii.

Clasamentul este urmat de nemti, 67% fiind multumiti de acest aspect, de indieni si brazilieni.

La polul opus se afla Ucraina (92% fiind nemultumiti de situatia economica), Lituania (90%) si Spania (89%).

#china, #china armata, #china putere, #criza, #sua faliment , #China