UE ar trebui sa extinda legaturile economice cu China

Luni, 30 Aprilie 2007, ora 10:02
1012 citiri

Statele Unite ale Americii ar dori ca Uniunea Europeana sa adopte o politica de apropiere strategica de China in ceea ce priveste problemele economice, a declarat un oficial american, lucru ce ar unifica eforturile statelor bogate, ce fac apel pentru aplicarea de reforme in China, relateaza Reuters.

Ministrul american de finante Henry Paulson a condus o delegatie la nivel inalt a SUA in Beijing la sfarsitul anului trecut pentru a lansa un nou "dialog economic si strategic" in ceea ce priveste problemele bilaterale, cea mai importanta dintre aceste probleme fiind nemultumirea americana privind cursul monedei chineze.

Uniunea Europeana incearca sa isi extinda legaturile economice cu noua putere exportatoare a lumii si sa tina intruniri anuale cu oficialii chinezi. Insa eforturile UE de a forma un front comun sunt afectate de interesele nationale existand in cadrul blocului european.

Statele europene sunt impartite privind modalitatile de a intampina provocarile exportatorilor de produse ieftine precum China

"Europa ar trebui sa decida sa duca dialogul cu China la un nivel strategic", a declarat secretarul adjunct al ministreului de finante american, Robert Kimmitt, pentru Reuters, adaugand ca China si Japonia se indreapta deja catre un model de dialog asemanator celui dintre China si SUA.

"Pentru SUA o astfel de strategie ar fi benefica in sensul ca va reprezenta o noua voce a nemultumirilor indreptata catre autoritatile din China, ce va veni acum din mai multe directii", a adaugat Kimmit.

Washingtonul cere de mult timp Beijingului sa permita aprecierea mai rapida a yuanului, precizand ca cotatia actuala ajuta exportatorii chinezi si contribuie la majorarea deficitului comercial al SUA fata de China, care in 2006 a atins nivelul record de 765,3 miliarde dolari.

Uniunea Europeana s-a aratat deasemena ingrijorata de cotatia yenului insa nu a adoptat nivelul retoricii practicat de SUA. UE a adoptat o strategie diferita in ceea ce priveste nemultumirile legate comert si de incalcarea proprietatii intelectuale, preferand negocierile in locul confruntarilor si litigiilor.


Bloombiz
(Sursa: (NewsIn)