UE cere viitorilor lideri ai Chinei sa accelereze reformele

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:30
1191 citiri
UE cere viitorilor lideri ai Chinei sa accelereze reformele

Viitoarele schimbari politice din China constituie o oportunitate pentru aceasta tara de a actiona in directia accelerarii reformelor si a stimularii inovatiei, a transmis joi Camera de Comert a Uniunii Europene in China.

In urmatoarele saptamani, Partidul Comunist va efectua o reorganizare a pozitiilor de conducere, proces care are loc o data la zece ani, Hu Jintao urmand sa demisioneze din functia de secretar general inainte de a renunta, in martie, la pozitia de presedinte al tarii, relateaza EUbusiness.

Actualul vicepresedinte, Xi Jinping, il va inlocui cel mai probabil pe Hu Jintao in ambele posturi, in cadrul unui proces extrem de atent orchestrat, insa noua generatie de lideri ai Chinei se va confrunta cu provocarea de a impulsiona ritmul de crestere economica, care pierde din viteza.

"Inaintea tranzitiei intre generatii la conducere, China are o sansa istorica de a-si ridica economia la un nou nivel", a precizat, in raportul sau anual, Camera de Comert a UE in China.

Camera de Comert a UE mai noteaza ca insasi China, in ultimul sau plan economic pe cinci ani, a inteles nevoia de a-si schimba modelul de crestere, de la unul bazat pe investitii ale statului la unul in care domina principiile pietei.

Camera de Comert a UE si alte asociatii ale companiilor straine cer de mult timp Chinei sa permita implementarea investitiilor straine in aceasta tara.

Oficialii UE mentioneaza ca in China exista bariere legislative in calea accesului pe piata, dobanzi tinute artificial la un nivel redus si subventii pentru companiile interne si politicile discriminatorii de standardizare.

Presedintele Camerei de Comert a UE Davide Cucin a spus ca este important ca Beijingul sa inlature barierele pentru ca firmele straine sa poata oferi inovatia de care China are nevoie.

Apelul survine in contextul in care ritmul de crestere a economiei Chinei s-a redus semnificativ fata de anul trecut, din cauza problemelor interne si externe, printre care se numara criza datoriilor din Europa, care a avut un impact urias asupra exporturilor Beijingului.

Ritmul de crestere economica a Chinei a fost de 7,6% in al doilea trimestru, cel mai slab din ultimii trei ani.

#China accelerare reforme, #China noi lideri, #China schimbari politice, #China crestere economica, #model economic China , #China