UE si China incep noi negocieri comerciale

Luni, 11 Septembrie 2006, ora 11:29
1163 citiri

Uniunea Europeana si China au convenit sa inceapa negocieri pentru incheierea unui nou acord comercial, dar autoritatile de la Beijing au avertizat ca discutiile sa nu fie influentate de problema drepturilor omului, transmite Reuters.Dupa summitul ministrilor de finante din Uniunea Europeana, care a avut loc timp de doua zile la Helsinki, oficialii europeni si cei chinezi au anuntat ca vor decupla, partial, economia de o serie de alte probleme, rezolvand astfel un vechi subiect de disputa. "Dezaprobam cuplarea asa-numitelor drepturi ale omului de problemele comerciale", a declarat premierul chinez Wen Jiabao, adaugand ca spera intr-un dialog mai extins in aceasta privinta cu liderii UE.

Uniunea Europeana si China doresc, de mai mult timp, sa actualizeze acordul comercial dintre cele doua parti, care dateaza de 20 de ani. Valoarea schimburilor comerciale anuale dintre UE si China depaseste 200 de miliarde de euro.

China doreste ca problemele de afaceri si cele politice sa fie discutate separat, in timp ce Uniunea Europeana a insistat sa fie abordate unitar, in cadrul unui nou acord de parteneriat si cooperare.

Intr-o declaratie comuna emisa la sfarsitul saptamanii, liderii de la Bruxelles si Beijing "au supliniat importanta unor pasi concreti in domeniul drepturilor omului", bazati pe "egalitate si respect reciproc".

Grupurile de promovare a drepturilor omului au criticat China pentru pedepsirea arbitrara a cetatenilor si si-au exprimat ingrijorarea fata de ceea ce au numit deteriorarea sistemului judiciar in aceasta tara.

Brad Adams, director pe zona Asia al organizatiei Human Rights Watch, a criticat decizia UE. "Prin excluderea din negocieri a drepturilor omului, reduc importanta acestei probleme. Uneori, se pare ca puterile occidentale uita ca China are mai multe nevoie de ele, din punct de vedere economic, decat invers", a afirmat Adams.

Uniunea Europeana doreste dezvoltarea relatiilor comerciale cu statele din Asia si spera sa lanseze negocierea unor tratate comerciale cu Coreea de Sud, India si natiunile din Asia de Sud-Est, la inceputul anului viitor.

Mediafax