Va fi China forta dominanta a secolului?

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:30
1732 citiri
Va fi China forta dominanta a secolului?

Nu exista indoiala ca lumea secolului XXI va fi, in cele din urma, dominata de uriasa forta economica a Chinei.

Aceasta realitate devine evidenta pentru oricine face o analiza logica privind uriasul potential strategic al tarii si investitiile la care s-a angajat in infrastructura, cercetare, dezvoltare, precum si in cele militare, este de parere fostul vice-cancelar al Germaniei, Joschka Fischer, intr-un comentariu pe Project Syndicate.

China da intregului glob semnalul ca omenirea intra in secolul Asiei de Est si de Sud-Est.

Perspectiva prospera a acestei zone nu este motiv de ingrijorare pentru tarile dezvoltate de astazi. Dimpotriva, ar fi fost mult mai rau daca aceasta uriasa zona, cea mai populata a lumii, ar fi avut nevoie de ajutorul si nu de parteneriatul celor dezvoltati. Singura care poate constitui o preocupare este valorea spre care isi cauta societatea chineza calea viitorului.

Politica oficiala a Chinei a vizat, inca din anii '70, patru valori de modernizare: industria, tehnologia, agricultura si armata. Din pacate, politica oficiala a Chinei nu tine seama de cea de a cincea valoare, la fel de importanta, de care s-ar putea sa depinda chiar celelalte patru: democratia si statul de drept.

Problema pentru chinezi este ca autoritatile n-au nici interesul si nici dorinta sa piarda monopolul puterii. Ba, dimpotriva, adoptarea unui sistem pluralist ar putea genera tensiuni politice si ar tulbura sub multe aspecte autoritatea partidului monopol.

De aceea, China considera ca orice aluzie la democratie si la drepturile omului este un adevarat cal troian, pe care cineva din Occident il strecoara pe furis in cetatea monopolului de stat.

Potentialul economic si jocurile politice

Poate ca este cazul sa ne amintim cu acest prilej de "valorile asiatice", gandite de Singapore si Malaezia, acum trei decenii. Atunci, ele isi aveau logica lor. Acest concept justifica regimurile colectiviste si autoritare, ca singurul precept opozabil valorilor din vest, considerate agresive.

Estul se simtea dator sa demonstreze ca are propria sa strategie de supravietuire, ca dispune de o replica economica originala intr-un joc politic general.

Citeste mai multe despre Va fi China forta dominanta a secolului? pe Ziare.com.

#economie china, #putere economica China, #politica China , #China