Vesti bune pentru China: Inflatia, din nou sub control

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:09
1348 citiri
Vesti bune pentru China: Inflatia, din nou sub control

Rata inflatiei din China a crescut cu 1,9% in septembrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, inregistrand un ritm foarte lent de crestere. Cresterea lenta a permis Beijingului sa adopte mai multe masuri pentru a contracara incetinirea economiei.

Comparativ cu luna precedenta, indicele preturilor de consum a urcat in septembrie cu 0,3%, conform datelor NBS.

Evolutia inflatiei va da posibilitatea autoritatilor chineze sa reduca rata dobanzii sau sa majoreze cheltuielile pentru a stopa procesul de incetinire a cresterii economiei, potrivit Agerpres.

Preturile alimentelor au urcat cu 2,5% luna trecuta, comparativ cu septembrie 2011, dupa un avans de 3,4% in august.

Indicele preturilor de productie (PPI) a scazut cu 3,6% in septembrie, fiind a saptea luna consecutiva de declin.

Importurile Chinei au crescut cu 2,4% in septembrie, in timp ce exporturile au urcat cu 9,9%.

Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat recent Biroul National de Statistica (NBS).

Este al saselea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performanta inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009.

Pentru a sustine activitatea economica, Banca Centrala a Chinei a redus de doua ori dobanda de baza in ultima luna. De asemenea, in prima jumatate a acestui an, institutia a redus rezervele minime obligatorii in trei reprize pentru a le permite bancilor sa acorde mai multe credite.

Economia Chinei va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut, au anuntat reprezentantii Fondului Monetar International, care au adaugat ca in 2013 cresterea se va accelera, la 8,1%.

China: Cresterea economica se reduce in 2012 (Banca Mondiala)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie china, #inflatie China septembrie, #preturi China septembrie, #pib china , #China