Banca Centrala a Ciprului: Economia tarii se confrunta cu riscuri substantiale

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 14:30
1247 citiri

Ciprul se confrunta cu riscuri substantiale la adresa perspectivelor sale economice, existand temeri ca recesiunea ar putea fi mai adanca decat s-a anticipat, a avertizat miercuri Banca Centrala a Ciprului, transmite Reuters.

Riscurile macroeconomice sunt "neobisnuit de ridicate", din cauza problemelor din sectorul bancar, conform textului unui discurs rostit la Nicosia de un oficial al Bancii Ciprului.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International estima ca economia Ciprului ar trebui sa revina pe crestere in 2015, dupa trei ani de recesiune profunda, dar tara trebuie sa se asigure ca programul de austeritate nu va fi deraiat.

Produsul Intern Brut al Ciprului va inregistra o crestere modesta, de 1,1%, in 2015, dupa un declin de 8,7% in 2013 si 3,9% in 2014, in timp ce rata somajului va ajunge la 15,5% anul acesta si la 16,9% anul viitor, atenuandu-se usor la 14,6% in 2015, conform estimarii FMI. Acestea sunt asemanatoare cu cele publicate recent de Comisia Europeana pentru 2013 si 2014.

FMI a laudat masurile adoptate de Guvernul cipriot pentru restructurarea economiei, dar a avertizat ca aceste initiative trebuie aprofundate pentru a se asigura stabilitatea economica pe termen lung.

PIB-ul Ciprului a scazut cu 4,3% in T1

Produsul Intern Brut al Ciprului a inregistrat o contractie de 4,3% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, acesta fiind al saptelea trimestru consecutiv de declin al economiei cipriote, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica.

Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro. Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.

Ciprul a devenit a cincea tara din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Economia cipriota, evaluata la 17 miliarde de euro, reprezinta 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro.

#riscuri economie Cipru, #recesiune Cipru, #criza economica Cipru , #Cipru