Bank of Cyprus a anuntat restructurarea operatiunilor bancare

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 17:10
1442 citiri
Bank of Cyprus a anuntat restructurarea operatiunilor bancare

Grupul Bank of Cyprus (BOC) a anuntat luni masurile care au implementate ca urmare a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul, transmite CNA.

Banca a efectuat o recapitalizare, prin convertirea depozitelor in actiuni, pentru ca BOC sa indeplineasca cerintele minime privind indicele de adecvare a capitalului si mentinerea unui capital de baza Tier 1 de 9%, in cazul unui scenariu advers prezentat in decembrie de Pimco. Depozitele sub 100.000 (garantate de legislatia UE) de euro sunt scutite de aceste prevederi.

De asemenea, Bank of Cyprus va achizitiona depozitele asigurate si majoritatea activelor si imprumuturilor Cyprus Popular Bank. BOC va deservi toti clientii Cyprus Popular Bank (CPB) din Cipru pe baza actualelor intelegeri si toti angajatii CPB vor fi transferati la Bank of Cyprus.

Portofoliul de imprumuturi, activele fixe si depozitele subsidiarei din Grecia a Bank of Cyprus vor fi vandute grupului bancar elen Piraeus Bank.

Pierderi de 37,5% la depozitele de peste 100.000 de euro

Restructurarea si recapitalizarea Bank of Cyprus vine ca urmare a a deciziei ministrilor de finante din zona euro privind Ciprul si are ca obiectiv crearea unei banci puternice, capabila sa serveasca necesitatile clientilor ei si sa sprijine economia cipriota. Ca rezultat, Bank of Cyprus si-a intarit pozitia de institutie financiara esentiala in Cipru, si-a majorat capitalul, si-a redus expunerea la economia Greciei, are acces la finantarea BCE si va fi detinuta in continuare de actionari privati.

Depozitele de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde 37,5% in bani ce vor fi convertiti in actiuni bancare, potrivit unui comunicat publicat sambata de Banca Centrala a Ciprului. Intr-o a doua etapa, deponentii ar putea pierde de asemenea inca pana la 22,5%, in functie de ceea ce expertii stabilesc ca este necesar pentru a sprijini rezervele bancii.

Depozitele de peste 100.000 de euro vor fi inghetate

Expertii vor avea la dispozitie in acest sens 90 de zile. Restul de 40% din depozitele mari la Bank of Cyprus vor fi "inghetate temporar din motive de lichiditati", dar continuand sa acumuleze nivelurile existente de interes, plus alte 10%, a mai anuntat Banca centrala.

Depozitele de peste 100.000 euro de la Cyprus Popular Bank, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Cyprus Popular Bank si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.

Subsidiara din Romania a Banc of Cyprus a anuntat, luni, ca Banca Centrala a Ciprului (BCC) a decis suspendarea temporara, pentru o saptamana, a operatiunilor din Romania ale Bank of Cyrus, in aceasta perioada ramanand functionale doar bancomatele bancii.

#restructurare Bank of Cyprus, #depozite Bank of Cyprus, #recapitalizare Bank of Cyprus , #Cipru