BCE solicita salvarea Ciprului pana in martie

Luni, 11 Februarie 2013, ora 11:47
1319 citiri
BCE solicita salvarea Ciprului pana in martie

Ajutorul financiar extern este singura solutie pentru Cipru, iar troica UE-BCE-FMI ar trebui sa finalizeze planul de salvare pentru aceasta tara pana in luna martie, a anuntat Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene.

Oficialul a avertizat ca tara "va intra in faliment" fara acest sprijin, noteaza publicatia germana "Handelsbatt", conform Agerpres.

Intrebat daca ar putea avea loc o stergere ("haircut") a datoriei Ciprului, reprezentantul BCE a raspuns: "Cred ca prima data trebuie sa analizam toate masurile si sa cantarim avantajele si dezavantajele".

Joerg Asmussen a apreciat ca ar fi "o neglijenta" speculatia referitoare la momentul in care Ciprul ar putea ramane fara bani dar a adaugat: "Daca cineva spera sa amane o decizie pana dupa alegerile din Germania, se inseala". Alegerile parlamentare din Germania vor avea loc in 22 septembrie.

De asemenea oficialul BCE a afirmat ca ar fi o idee buna ca o firma internationala de audit sa verifice daca sunt aplicate in Cipru standardele internationale privind combaterea evaziunii fiscale. Ciprul a respins acuzatiile ca ar fi un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.

Potrivit estimarilor autoritatilor de la Nicosia, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor. Tara negociaza cu troica un plan de asistenta financiara inca din iunie 2012.

Recent, ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a declarat ca Eurogrupul studiaza posibilitatea implicarii Rusiei in acest plan. Insa unele state din zona euro, in special Germania, si-au exprimat ingrijorarile fata de legaturile stranse dintre Cipru si Rusia, mai ales fata de acuzatiile ca insula este un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare Cipru, #decizie BCE Cipru, #criza economica Cipru, #criza datoriilor suverane Europa , #Cipru