Bitcoin a fost acceptata ca instrument de plata de Universitatea din Nicosia

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 08:33
2213 citiri
Bitcoin a fost acceptata ca instrument de plata de Universitatea din Nicosia
Germania a recunoscut oficial moneda virtuala bitcoin ca "unitate de cont"

Universitatea din Nicosia va deveni prima universitate din lume care va accepta bitcoin ca instrument de plata, intentionand sa dezvolte Cipru ca centru de tranzactionare si procesare pentru moneda virtuala, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa de web.

"Moneda virtuala va crea servicii mai eficiente si va servi ca instrument de dezvoltare a serviciilor financiare in regiuni din intreaga lume", a declarat Christos Vlachos, directorul financiar al celei mai mari universitati private din Cipru, relateaza CNBC.

Universitatea va oferi si cursuri de master avand ca tema moneda virtuala

"Departamentele noastre de business, contabilitate si IT s-au asociat pentru a crea un master interdisciplinar, pentru a pregati oamenii pentru aceste schimbari revolutionare. In acest context, consideram ca este potrivit sa introducem moneda digitala ca instrument de plata in toate institutiile din toate orasele si tarile unde suntem prezenti", a spus Vlachos.

El a precizat ca va fi permisa plata taxelor universitare cu bitcoin, iar cursul de master care va fi oferit de universitate va ajuta profesionistii in servicii financiare si business, antreprenorii, oficialii guvernamentali si angajatii din sectorul public sa inteleaga mai bine, din punct de vedere tehnic, moneda digitala.

Bitcoin este o moneda virtuala care permite utilizatorilor sa faca plati online pentru bunuri si servicii.

Nu exista vreo banca centrala care sa emita monede bitcoin, dar acestea pot fi create online prin indeplinirea unor sarcini complexe, numite "mining". Cei mai multi detinatori au apelat insa la schimbul valutar direct.

Exista in circulatie circa 11,75 de milioane de bitcoin

Potrivit estimarilor, exista in circulatie circa 11,75 de milioane de bitcoin, limita maxima fiind de 21 de milioane de bitcoin.

O bitcoin era cotata joi la circa 677 de dolari, potrivit pietei de tranzactionare Mt. Gox, maximele recente fiind determinate de cresterea interesului pentru moneda in China, precum si de comentarii facute de participantii la doua audieri in Senatul SUA, pe tema monedelor virtuale.

Cotatia bitcoin a crescut de la aproape zero la 260 de dolari pe unitate, in luna aprilie, in urma crizei financiare din Cipru. Insula mediteraneana a devenit a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar international si a introdus un control strict al transferurilor monetare si al retragerilor de numerar.

Bitcoin permite transferurile rapide, usoare si anonime, astfel ca multi considera ca este numai o chestiune de timp pana cand cipriotii vor adopta moneda virtuala, acesta fiind si unul dintre motiviele de crestere a cotatiei acesteia.

Max Keiser, realizator american de emisiuni financiare de televiziune si sustinator al bitcoin, a declarat pentru CNBC ca criza financiara din Cipru a schimbat felul de a gandi al cipriotiilor in legatura cu moneda virtuala.

In opinia sa, nimeni nu ar trebui sa fie suprins ca educatorii si antreprenorii din tara au inteles rapid ca bitcoin ofera o cale de iesire din nonsensul monetar al bancii centrale, care este euro.

#bitcoin plata, #cipru bitcoin , #Cipru