CRIZA DIN CIPRU. Guvernul impoziteaza cu 20% depozitele mari de la Bank of Cyprus

Duminica, 24 Martie 2013, ora 11:30
2064 citiri
CRIZA DIN CIPRU. Guvernul impoziteaza cu 20% depozitele mari de la Bank of Cyprus
Masurile vehiculate pentru obtinerea celor 7 miliarde de euro solicitati de troica au starnit proteste virulente

Executivul cipriot si troica finantatorilor internationali au cazut de acord sambata seara asupra impozitarii cu 20% a conturilor mai mari de 100.000 de euro aflate la Bank of Cyprus si a unei taxe exceptionale de 4% pentru conturile ce depasesc aceasta suma la celelalte banci, a anuntat postul cipriot de televiziune Mega, citat de AFP.

Acordul nu rezolva, totusi, situatia celei de-a doua banci ca marime din tara, Popular Bank, ce urmeaza sa fie decisa de ministrii de finante din zona euro in cursul reuniunii ce va avea loc duminica la Bruxelles, cu incepere de la ora 17.00 GMT, a precizat canalul amintit.

Negocieri la Bruxelles

Potrivit Mega TV, presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, pleaca duminica dimineata la Bruxelles, unde se va intalni in special cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ciprul trebuie sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru a debloca ajutorul international de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) si a obtine continuarea furnizarii de catre BCE a lichiditatilor de urgenta pentru bancile sale.

Potrivit mai multor surse apropiate negociatorilor de la Bruxelles, troica doreste restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare din insula, si a Popular Bank, care 'trebuie sa dispara' pentru a lasa locul unei banci noi create cu activele lor sanatoase.

#impozitare Cipru, #impozit depozite Cipru, #taxa exceptionala Cipru , #Cipru