Cipru da vina pe troica pentru problemele sectorului bancar national

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
1474 citiri
Cipru da vina pe troica pentru problemele sectorului bancar national

Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.

Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.

Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.

Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".

Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.

Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de euro

Costul salvarii bancilor cipriote, afectate de expunerea la Grecia, ar putea ajunge la zece miliarde de euro, a anuntat miercuri publicatia "Phileleftheros", referindu-se la estimarile preliminare ale oficialilor FMI care viziteaza insula.

Cifra de zece miliarde de euro este in conformitate cu estimarile initiale ale costului total al salvarii Ciprului. Daca cifra va fi confirmata, va reprezenta o crestere semnificativa fata de estimarile cele mai pesimiste privind necesitatile bancilor cipriote.

De asemenea vor spori temerile privind sustenabilitatea datoriei Ciprului, tinand cont ca Produsul Intern Brut al insulei ajunge la aproximativ 17,3 miliarde de euro.

Ciprul, tara care de la 1 iulie 2012 a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, a devenit saptamana trecuta a cincea tara din zona euro care a solicitat un pachet de sprijin financiar din partea partenerilor europeni.

Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch estima la sase miliarde de euro costul recapitalizarii bancilor cipriote.

Ciprul a achizitionat actiuni Cyprus Popular Bank in valoare de 1,79 mld. de euro

Ciprul a achizitionat luni actiuni Cyprus Popular Bank in valoare de 1,79 miliarde de euro, pentru a ajuta cea de-a doua banca cipriota sa indeplineasca cerintele minime de capital. De asemenea, cel mai mare grup bancar din Cipru, Bank of Cyprus a anuntat si el saptamana trecuta ca va cere un sprijin temporar de la statul cipriot in valoare de 500 milioane de euro pentru a putea respecta obligatia de a-si consolida capitalul pana la data limita de 30 iunie.

Demetris Christofias, presedintele Ciprului, a afirmat miercuri ca sunt mai favorabile conditiile pe care Rusia le ofera Ciprului pentru acordarea unui imprumut destinat bancilor aflate in dificultate decat cele ale Uniunii Europeana si Fondului Monetar International. Potrivit unei surse diplomatice cipriote, negocierile cu Rusia se desfasoara in paralel cu cele cu troica (alcatuita din Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana), o delegatie a acesteia sosind marti in Cipru pentru a evalua nevoile financiare ale acestei tari si pentru a discuta cu autoritatile conditiile pentru acordarea unui imprumut.

#Cipru sistem bancar, #Cipru critica FMI Grecia, #sector bancar Cipru Grecia , #Cipru