CRIZA DIN CIPRU. Ministrul german de finante, inflexibil inaintea reuniunii Eurogrupului

Duminica, 24 Martie 2013, ora 10:34
1669 citiri
CRIZA DIN CIPRU. Ministrul german de finante, inflexibil inaintea reuniunii Eurogrupului
Wolfgang Schauble, ministrul german de finante

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a avertizat inca o data Ciprul, intr-un interviu aparut in ziarul Welt am Sonntag, ca ramanerea sa in zona euro depinde de proiectul planului de salvare in curs de negociere cu troica finantatorilor internationali.

In contextul in care ministrii de finante din zona euro urmeaza sa se reuneasca duminica, la ora 17.00 GMT, la Bruxelles pentru a incerca sa puna la punct planul de salvare ce va permite Ciprului evitarea falimentului, demnitarul german a lasat deschisa eventualitatea unui esec, relateaza AFP.

"Aici si acum, in timp ce negocierile sunt in curs, nu pot absolut deloc sa va spun cu siguranta" daca Uniunea Europeana va accepta sa ajute Ciprul, a recunoscut el.

"Cand troica va considera ca exista un proiect ce aduce o rezolvare problemelor Ciprului, conform regulilor, numai atunci Eurogrupul va putea sa ia in discutie aceasta chestiune", a adaugat Schauble.

"Regulile trebuie respectate"

"Þarile din zona euro vor sa ajute Ciprul, insa regulile trebuie respectate, ajutorul trebuie sa fie adecvat, iar programul sa atace problemele de la radacina", a continuat ministrul german de finante.

Una din conditiile cerute Ciprului a fost ca "veniturile mai mici de 100.000 de euro sa nu fie afectate" de masurile avute in vedere, a precizat el.

"Responsabilii ciprioti trebuie sa spuna adevarul populatiei lor. Propunerea noastra nu a fost niciodata sa ii implicam pe deponenti. Pozitia Germaniei a fost aceeasi cu a FMI, si anume daca principalele doua banci nu mai au un model viabil, pierderile trebuie asumate de actionarii lor (...) Responsabilii ciprioti insa nici nu au vrut sa auda vorbindu-se despre asa ceva", a subliniat Wolfgang Schauble.

"Sunt cunoscut ca un individ care nu se lasa intimidat de nimeni si nimic. Ceilalti trebuie sa ia aminte. Sunt constient de responsabilitatea mea fata de stabilitatea euro, insa daca vom lua o decizie proasta, vom face un deserviciu si monedei euro", a adaugat el, in paralel cu asigurarile ca doreste pastrarea Ciprului in zona euro.

"In toate cazurile, Ciprul are un drum dificil inaintea da. Si asta nu din cauza rigiditatii europene, ci a unui model economic ce nu mai functioneaza", a mai atras atentia ministrul german de finante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza cipru, #ministru finante german Cipru, #Cipru plan salvare , #Cipru