Cipru: planul de salvare subminat de politicienii germani si "invidie"

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 17:28
1633 citiri
Cipru: planul de salvare subminat de politicienii germani si "invidie"

Oficialii ciprioti considera ca disputele politice interne din Germania si "invidia" fata de rolul de centru financiar al Ciprului submineaza eforturile pentru finalizarea unui plan european de salvare de la faliment a acestei insule, transmite AFP.

Oficialii de la Nicosia discuta inca din luna iunie a anului trecut un plan de salvare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Potrivit propriilor estimari, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.

Insa politicienii germani au criticat acest plan de ajutor sustinand ca insula este un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.

"Aceasta chestiune a devenit un subiect politic din cauza alegerilor din Germania", a declarat pentru AFP o sursa din interiorul guvernului cipriot. "Noi vrem sa respectam toate recomandarile FMI si ale Eurogrupului pentru a ne asigura ca aceste acuzatii vor disparea", a precizat sursa guvernamentala referindu-se la acuzatiile de spalare de bani. Sursa a mai spus ca un alt motiv al acestor acuzatii este ca "anumite tari ar dori sa obtina o parte din partea ocupata de Cipru pe harta centrelor financiare".

Fostul ministru cipriot de finante Michalis Sarris a apreciat ca problema spalarii banilor continua sa revina, deoarece este vorba de un "subiect picant", care se vinde bine in media din Germania in contextul campaniei electorale din aceasta tara. "Cipru trebuie sa fie deasupra oricaror banuieli si sa faca mai mult decat este necesar pentru a demonstra ca este un centru financiar onorabil", a declarat Sarris.

In timp ce guvernul cipriot s-a declarat deschis la o supraveghere mai aprofundata a sectorului sau financiar, parlamentul cipriot a demarat o campanie pentru a apara reputatia insulei pe scena europeana. "Facem tot ceea ce putem pentru a implementa toate recomandarile internationale", a declarat Michalis Stylianou, oficial de la Banca centrala a Ciprului. Potrivit acestuia, Cipru a primit recomandari foarte bune in materie de lupta impotriva spalarii banilor din expertilor comitetului Moneyval.

De asemenea, un raport cu privire la Cipru publicat saptamana trecuta de Deutsche Bank sustine ca exista o "concentrare excesiva" pe subiectul spalarii banilor. "Mai degraba este vorba de statutul Ciprului de paradis fiscal dotat cu un sistem bancar opac utilizat de deponentii straini", se arata in acest raport care estimeaza ca depozitele nerezidentilor se ridica la 24 miliarde de euro, majoritatea venind din Rusia.

Chiar daca autoritatile de la Nicosia au pus in pactica masurile dure de austeritate cerute de troika FMI-BCE-UE, partenerii europeni au cerut noi reforme. Ministrii de finante din zona euro nu au luat o decizie cu privire la planul de salvare a Ciprului la reuniunea lor care a avut loc luni la Bruxelles, cel mai probabil aceasta urmand sa fie luata in luna martie.

Intre timp insa perspectivele Ciprului se deterioreaza, agentia Fitch retrogradand vineri calificativul Ciprului cu doua trepte pana la "B", de la "BB minus", ceea ce o apropie de categoria tarilor considerate in incapacitate de plata.

#plan salvare Cipru, #ajutor Cipru Germania, #salvare Cipru UE, #criza zona euro politicieni germani , #Cipru