Ciprul a blocat active de peste 5 miliarde de euro ale unor fosti directori ai Laiki Bank

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 12:20
1337 citiri
Ciprul a blocat active de peste 5 miliarde de euro ale unor fosti directori ai Laiki Bank

Justitia cipriota a decis vineri blocarea unor active de peste 5 miliarde de euro ale unor trei fosti directori ai Laiki Bank, a doua mare banca din Cipru, in prezent aflata in lichidare, a anuntat banca centrala de la Nicosia, transmite AFP.

Administratorul special al Laiki Bank, Andri Antoniades, a obtinut autorizatie pentru luarea acestor masuri impotriva lui Andreas Vgenopoulos, Efthimios Bouloutas, Kyriakos Magiras, precum si a grupului elen Marfin Investment Group Holdings.

Masurile, decise de un tribunal din Nicosia, au intrat deja in vigoare.

Justitia a decis si publicarea tuturor activelor celor trei persoane si interdictia ca Marfin Investment Group Holdings sa efectueze vreo plata sau virament in numele acestora, a precizat banca centrala, fara sa mentioneze motivele blocarii activelor.

Omul de afaceri elen Andreas Vgenopoulos a afirmat vineri, intr-un comunicat, ca va contesta masurile bancii centrale, intrucat aceasta nu are, in opinia sa, nicio competenta in afara Ciprului.

Marfin Investment Group a anuntat la randul sau ca va intenta o actiune impotriva guvernului Ciprului, pentru a reclama investitii de 828 de milioane de euro pierdute la Laiki.

In schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea UE si FMI, autoritatile din Cipru au acceptat restrangerea drastica a sectorului bancar, respectiv restructurarea Bank of Cyprus si lichidarea Laiki Bank.

Deponentii au pierdut detinerile de peste 100.000 de euro la cele doua banci, iar autoritatile au impus in martie restrictii asupra fluxurilor de capital, care sunt in continuare in vigoare.

Depozitele de la banca Laiki au fost transferate la Bank of Cyprus, cu exceptia sumelor care depasesc 100.000 de euro, despre care nu se stie daca vor mai fi recuperate vreodata.

Bancile cipriote au fost innchise in perioada 16-28 martie, iar de atunci operatiunile lor sunt reglementate strict.

#criza bancara Cipru, #proteste Cipru, #Cipru blocare active , #Cipru