Ciprul apeleaza la jocurile de noroc pentru a-si sustine economia

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:00
1428 citiri
Ciprul apeleaza la jocurile de noroc pentru a-si sustine economia

Cipru intentioneza sa renunte la o interdictie impusa cazinourilor, insa masura, parte a unui set de initiative economice ale Presedintiei, are de infruntat opozitia Bisericii Ortodoxe, extrem de influenta in tara.

"Presedintele infrunta Biserica Ortodoxa prin includerea planului de a renunta la interdictia asupra jocurilor de noroc in randul masurilor de stimulare a economiei", scrie publicatia, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Presedintele tarii, Nicos Anastasiades, a prezentat un plan in 12 puncte pentru salvarea economiei tarii, in perspectiva recesiunii puternice, anticipata ca urmare a restructurarii sectorului bancar.

Cele 12 initiative, anuntate de presedinte intr-un interviu in cotidianul local Fileleftheros, urmeaza sa fie implementate pe parcursul unei perioade de 6 luni.

Printre acestea se afla scutiri de taxe pentru companiile care-si reinvestesc profiturile in Cipru, masuri pentru reducerea chiriilor, diminuarea birocratiei pentru sectorul constructiilor, incurajarea bancilor sa acorde imprumuturi pe perioade mai lungi si la dobanzi mai mici, precum si identificarea de modalitati pentru scaderea pretului electricitatii.

Analistii estimeaza ca economia Ciprului s-ar putea contracta cu circa 10% in acest an, urmand ca tara sa ramana in recesiune o perioada mai lunga.

Cipru a incheiat un acord cu statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro, conditionat de restructurarea dura a sectorului bancar, prin inchiderea Laiki, a doua mare banca tarii, si impunerea de pierderi mari deponentilor de la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit prezenta local.

#criza economica Cipru, #cazinouri Cipru, #redresare economica Cipru , #Cipru