Ciprul ar fi trebuit sa ceara ajutor mai devreme, sustine guvernatorul Bancii Centrale

Marti, 13 August 2013, ora 17:11
1504 citiri
Ciprul ar fi trebuit sa ceara ajutor mai devreme, sustine guvernatorul Bancii Centrale

Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.

De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.

In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.

In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.

"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci locale, Laiki si Bank of Cyprus. Insa situatia din sectorul bancar cipriot a inregistrat o deteriorare rapida pe fondul scaderii depozitelor si al acuzatiilor de spalare de bani.

"Ceea ce s-a intamplat a fost fara precedent, in special in ceea ce priveste depozitele. Nu ne asteptam nici la acuzatiile fata de sectorul nostru bancar venite din partea media, in special din una din tari" a spus Panicos Demetriades referindu-se la acuzatiile privitoare la spalarea banilor care au parut in media din Germania.

Dupa lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar. Ciprul a devenit astfel a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

#criza financiara Cipru, #ajutor international Cipru, #Banca Centrala a Ciprului, #plan salvare Cipru , #Cipru