Ciprul promite ca va indeplini conditiile cerute de troica

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:57
1278 citiri
Ciprul promite ca va indeplini conditiile cerute de troica

Ciprul este decis sa-si indeplineasca toate obligatiile conform pachetului de asistenta financiara de zece miliarde de euro acordat saptamana trecuta de UE, BCE si FMI, a afirmat miercuri noul ministru cipriot de finante, Harris Georgiades.

Deja Nicosia a luat masuri pentru reducerea sectorului sau bancar si a impozitat depozitele bancare de peste 100.000 de euro, asa cum s-a angajat in schimbul ajutorului international, transmite Reuters.

Conform acordului, Ciprul va fi nevoit sa-si restructureze primele doua banci, sa reduca deficitele bugetare si sa ajusteze salariile si pensiile. Impozitul pe companii va fi majorat de la 10% la 12,5%, in timp ce impozitul pe venit va fi majorat de la 15% la 30%. In plus, Ciprul va fi obligat sa introduca noi masuri de austeritate pentru a ajunge la un surplus primar (fara costurile cu plata datoriei) de 4% din PIB in 2018.

"Va trebui sa implementam deplin memorandumul de intelegere si fara nici o derogare. Vom indeplini toate obiectivele in perioada convenita", le-a declarat jurnalistilor oficialul cipriot.

Haris Georgiades a fost numit marti ministru de finante al Ciprului, dupa demisia in aceeasi zi a lui Michalis Sarris.

Georgiades, membru al Coalitiei Democrate (DISY, la putere), era ministru al muncii in guvernul presedintelui Nicos Anastasiades. Postul sau urmeaza a fi incredintat unui inalt functionar din Ministerul Comertului, Zeta Emilianidou, potrivit presedintiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatii creditori Cipru, #asistenta financiara Cipru, #restructurare banci Cipru , #Cipru