Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare

Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:04
1089 citiri
Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare

Ciprul ar trebui sa negocieze rapid ajutorul financiar de care are nevoie, in contextul alegerii, duminica, a unui nou presedinte, au declarat ministrii de finante german si francez, Wolfgang Schaeuble si Pierre Moscovici.

"Salutam rezultatele alegerilor cipriote din 24 februarie, care vor permite formarea unui guvern ce va putea continua rapid negocierile privind programul de asistenta financiara pentru Cipru", se arata intr-un comunicat transmis de cei doi oficiali europeni, citat de AFP.

Candidatul dreptei, Nikos Anastasiades, a castigat duminica, cu 57,5 % din voturi, cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Cipru, aflat in pragul falimentului. El s-a angajat imediat '"sa restabileasca credibilitatea Ciprului" si "sa ia toate masurile necesare pentru a scoate tara din criza economica".

S&P: Ciprul e tot mai aproape de incapacitate de plata

Martie, un termen limita pentru acest acord

Potrivit ministrilor francez si german, "discutiile ar urma sa fie reluate in curand, cu obiectivul de a se ajunge la un acord inainte de sfarsitul lunii martie" in ce priveste conditiile si termenii unui ajutor financiar. Ei cer ca troica de creditori internationali /Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International/ si autoritatile cipriote "sa progreseze" in directia finalizarii proiectului de acord.

Un inalt responsabil european a afirmat recent pentru AFP ca sfarsitul lui martie va fi totusi un termen greu de respectat, estimand ca mizeaza pe un acord in lunile urmatoare si, in orice caz, inainte de iunie, data la care Ciprul va avea nevoie de noi bani pentru a evita falimentul.

BCE solicita salvarea Ciprului pana in martie

In opinia ministrilor francez si german, programul de ajutor european va trebui "sa permita o ajustare financiara, bugetara si structurala semnificativa". "El va prevedea, printre altele, o supraveghere stransa a dispozitiilor impotriva spalarii de bani si pentru transparenta fiscala, precum si punerea lor in aplicare", au adaugat ministrii.

"Suntem increzatori ca viitorul guvern va accelera semnificativ ritmul reformelor in favoarea unei cresteri sustenabile si a stabilitatii bugetare si financiare, care sunt in interesul Ciprului si al zonei euro in ansamblul sau", au conchis cei doi ministri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare Cipru, #ajutor financiar cipru, #criza economica Cipru , #Cipru