Conflictul dintre Turcia si Cipru ia amploare. Miza - exploatarea resurselor naturale

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 15:08
3877 citiri
Conflictul dintre Turcia si Cipru ia amploare. Miza - exploatarea resurselor naturale

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a apreciat sambata ca cipriotii turci au drepturi egale si inalienabile asupra resurselor naturale ale Ciprului din platforma continentala, asa cum au cipriotii greci, transmite agentia Anadolu.

Desconsiderarea acestei realitati si continuarea activitatilor provocatoare a cipriotilor greci reprezinta o situatia inacceptabila pentru Turcia si Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), se arata in comunicatul diplomatiei de la Ankara.

Comunicatul vine dupa ce cipriotii greci au organizat a doua licitatie internationala pentru explorarea zacamintelor de gaze naturale si titei in apele teritoriale ale Ciprului.

Turcia a amenintat sambata cu excluderea din viitoarele sale proiecte in materie de energie a companiilor petroliere selectate pentru aceste explorari.

"Asa cum am repetat-o de mai multe ori (...), companiile care coopereaza cu autoritatile ciprioto-grecesti vor fi excluse din viitoarele proiecte turce in materie de energie", a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.

Cipru a anuntat marti ca acordat patru licente de explorare a gazului - gigantului petrolier francez Total, unui consortiu franco-rus si unul alt consortiu format din grupul italian ENI si grupul sud-coreean Kogas.

Turcia s-a opus cu fermitate acestor explorari lansate de guvernul cipriot pe care nu-l recunoaste, calificandu-le drept "ilegale", si a amenintat ca va lansa, la randul ei, lucrari de explorare in largul coastelor partii de nord a insulei.

Insula Cipru este divizata in partea greaca /sud/ si cea turca /nord/ din 1974. In timp ce Republica Cipru este recunoscuta international, Republica Turca a Ciprului de Nord este recunoscuta doar de Ankara.

#conflict Cipru Turcia, #drepturi resurse Cipru, #resurse naturale Cipru, #gaze naturale Cipru , #Cipru