UPDATE CRIZA DIN CIPRU. Nicosia nu are intentia de a parasi zona euro

Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
3345 citiri
UPDATE CRIZA DIN CIPRU. Nicosia nu are intentia de a parasi zona euro
Cipriotii au voie sa retraga de la bancomat 100 de euro pe zi

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.

Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.

"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.

In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".

Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.

"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.

Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.

Bancile din Cipru si-au reluat programul normal

Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive in urma planului de salvare international care impune conditii drastice.

Bancile din Cipru sunt deschise vinerea in general intre orele locale 08:30 si 13:00. Joi, la redeschiderea lor dupa 12 zile de inchidere fortata, bancile au avut relatii cu publicul intre orele 12:00 si 18:00, transmite AFP.

Vineri dimineata, cozi de asteptare limitate se formasera la momentul deschiderii doar in fata unitatilor Popular Bank (Laiki Bank), a doua banca a tarii, care ar urma sa fie lichidata in conformitate cu acordul incheiat luni intre Cipru si creditorii internationali pentru a pastra aceasta tara in zona euro.

Retragerile sunt limitate la 300 de euro pe zi si de persoana in toate bancile, in timp ce platile si viramentele catre strainatate nu pot depasi 5.000 de euro pe luna, iar tranzactiile comerciale sunt reglementate.

Joi, redeschiderea bancilor s-a derulat fara incidente, iar presedintele cipriot Nicos Anastasiades le-a multumit compatriotilor sai pentru "marele simt al responsabilitatii" aratat.

Restrictiile asupra circulatiei capitalului vor ramane in vigoare timp de o luna

Restrictiile introduse de joi asupra circulatiei capitalului in Cipru vor ramane in vigoare timp de aproximativ o luna, a declarat joi ministrul cipriot de Externe, Ioannis Kasoulides, potrivit The Guardian.

Decretul finalizat miercuri noapte privind restrictiile asupra circulatiei banilor arata ca masurile aveau sa dureze 7 zile, insa multi analisti au anticipat ca situatia se va prelungi timp de cateva luni.

Kasoulides a afirmat ca statul antncipeaza eliminarea in totalitate a masurilor introduse joi peste "aproximativ o luna".

"Unele restrictii vor fi ridicate treptat. Probabil in cursul unei perioade de aproximativ o luna, potrivit estimarilor bancii centrale, restrictiile vor fi ridicate in totalitate", a spus oficialul cipriot.

Pachetul de masuri adoptate pentru prevenirea iesirilor masive de bani din bancile cipriote cuprinde, printre altele, limitarea sumei cash la iesirea din tara la 1.000 euro de persoana si a sumei care poate fi retrasa zilnic de o persoana din cont la 300 de euro, plafonarea platilor cu cardul la 5.000 euro pe luna. La acestea se adauga suspendarea posibilitatii de a incasa ceruri sau de a accesa depozitele la termen inainte de expirarea contractului, precum si restrictii vizand platile efectuate de companii si transferurile catre studentii ciprioti care invata in strainatate.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca se asteapta ca restrictiile de capital din Cipru sa dureze de la cateva saptamani la cateva luni, avand in vedere si ca statul insular nu avea implementata din timp legislatia necesara.

Surse AFP: Banca Gemnaiei a aprovizionat Banca Ciprului cu capital

Banca centrala a Germaniei (Bundesbank) a aprovizionat cu numerar Banca centrala a Ciprului, in conditiile in care bancile comerciale cipriote si-au redeschis joi portile dupa 12 zile de inchidere, au declarat pentru AFP mai multe surse financiare.

"Operatiunea a fost organizata de Bundesbank, iar transportul a fost coordonat de Banca Central Europeana", a declarat una din surse. O alta sursa a confirmat ca in aceasta operatiune nu a fost implicata decat o singura Banca centrala nationala.

De asemenea, jurnalistii AFP de la Nicosia au constatat ca mai multe camioane au ajuns, miercuri seara, la sediul Bancii centrale a Ciprului sub escorta politiei.

Potrivit cotidianului economic german Handelsblatt, bancnote in valoare de cinci miliarde de euro au fost transportate de la Frankfurt in Cipru cu un avion al companiei Lufthansa. Alte media evoca o suma cuprinsa intre 1,5 si 5 miliarde de euro. Nici BCE si nici Bundesbank nu au confirmat, dar nici nu au infirmat, aceste informatii.

Bancnotele si monedele euro nu sunt imprimate si depozitate de BCE, ci de bancile centrale nationale care compun eurosistemul. Exceptie fac acele banci centrale care au acorduri cu alte banci pentru a le fi livrate bancnotele si monedele. Una din aceste banci este Banca centrala a Ciprului.

O filiala a Bank of Cyprus din Grecia a fost atacata cu cocteiluri Molotov

O filiala a Bank of Cyprus din Volos, in centrul Greciei, a fost atacata, joi dimineata, cu coteiluri Molotov de persoane necunoscute. Suspectii au aruncat doua cocteiluri Molotov in doua ATM-uri ale bancii.

Incendiul a fost stins de pompieri inainte de a provoca pagube extinse. Nicio persoana nu a fost ranita in atac, iar politia a deschis o ancheta, relateaza Ekathimerini.com.

Unitatile locale ale bancilor cipriote Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) si Hellenic Bank, au fost preluate marti de Piraeus Bank.

Preluarea operatiunilor din Grecia ale bancilor cipriote de catre institutii de credit elene a fost decisa in acordul dintre Cipru si zona euro, parte a planurilor de diminuare a sectorului financiar al Ciprului si de impiedicare a contagiunii crizei.

Conducerea Cyprus Popular Bank a demisionat in bloc

Toti cei 11 membri ai Consiliului de conducere al Cyprus Popular Bank au demisionat joi, dupa ce prin acordul dintre Nicosia si creditorii internationali s-a decis inchiderea celei de-a doua mari banci cipriote si transferarea depozitelor mai mici de 100.000 euro catre la Bank of Cyprus.

Conform acordului dintre liderii ciprioti si reprezentantii UE, ai BCE si ai FMI, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, va fi inchisa, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile, transmit Dow Jones Newswires si Reuters.

Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Cyprus Popular Bank si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni. Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.

Bancile cipriote s-au redeschis joi pentru sase ore

Bancile din Cipru s-au redeschis joi, la ora locala 12:00 si vor lucra cu publicul timp de sase ore, pentru prima data in aproape doua saptamani.

In fata bancilor cipriote zeci de persoane au inceput sa se aseze la rand cu cel putin 30 de minute inainte de deschidere. Aproximativ 50 de persoane asteptau in fata oficiilor Bank of Cyprus, in centrul Nicosiei. In fata Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala artera a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane asteptau la rand.

"Aceasta va fi o zi foarte proasta. Vor fi multe insulte si oamenii vor fi nemultumiti", a afirmat unul dintre clienti, Philippos Philippou, aflat in prezent in somaj. Membri ai garzilor de securitate, unii inarmati, au fost postati in fata bancilor locale si straine din Nicosia, un fenomen inedit in aceasta tara.

Bursa ramane inchisa pana marti

Bursa de la Nicosia va ramane inchisa pana marti, 2 aprilie, dupa ce Ciprul a instituit controlul tranzactiilor valutare, pentru a preveni retrageri masive din depozitele bancilor, care se redeschid joi.

Ultima sesiune de tranzactionare la bursa cipriota a fost in 15 martie. Joi, Cyprus's Stock Exchange a anuntat ca ramane inchisa in perioada Sarbatorilor de Paste, din 29 martie pana la 1 aprilie, deoarece sistemul Target2 nu va functiona, transmite agentia de presa Reuters.

TARGET2 (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) reprezinta sistemul cu decontare pe baza bruta in timp real pentru plati in moneda euro, pus la dispozitie de Eurosistem (Banca Centrala Europeana si bancile centrale ale statelor membre UE care au adoptat moneda euro). Sistemul este utilizat pentru decontarea operatiunilor bancilor centrale, a transferurilor interbancare de mare valoare in euro, precum si a altor plati in euro.

#criza din Cipru, #faliment Cipru, #banci Cipru , #Cipru