CRIZA DIN CIPRU: Delegatia FMI se opune ultimelor planuri ale guvernului cipriot

Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:00
1836 citiri
CRIZA DIN CIPRU: Delegatia FMI se opune ultimelor planuri ale guvernului cipriot

Delegatia FMI in Cipru, condusa de Delia Velculescu, a pus sub semnul intrebarii planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicand noi obstacole in calea unui acord necesar pentru a evita intrarea tarii in colaps financiar.

Velculescu afirma ca planul de a salva industria financiara a tarii trebuie sa includa si o divizare a Bancii Ciprului, pe langa restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusa de oficialii ciprioti, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Initial, FMI parea ca accepta planul propus, potrivit unor surse din guvernul cipriot.

O noua problema aparuta in discutiile dintre Cipru si Troica priveste plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrala Europeana prin mecanismul de lichiditate de urgenta.

Oficialii ciprioti si reprezentanti ai BCE, FMI si UE incearca sa ajunga la un acord inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro duminica seara. Cipru trebuie sa-si asigure din surse proprii fonduri de circa 5,8 miliarde de euro, pentru a debloca imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele euro.

#criza cipru, #FMI plan Cipru, #faliment Cipru , #Cipru