CRIZA DIN CIPRU Nicosia cauta vinovatii. Ancheta nu va scuti pe nimeni

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:36
1532 citiri
CRIZA DIN CIPRU Nicosia cauta vinovatii. Ancheta nu va scuti pe nimeni

Cei trei fosti judecatori ai Curtii Supreme din Cipru, care au fost mandatati sa investigheze cauzele crizei care a adus tara in pragul colapsului financiar, depun marti jurnamantul si vor incepe oficial anchetarea crizei financiare.

Presedintele cipriot Nikos Anastasiades a dat asigurari ca cercetarile privind furtuna financiara prin care trece Ciprul nu vor scuti pe nimeni, nici macar propria sa familie.

Presa cipriota s-a facut ecoul unor zvonuri cu privire la transferuri providentiale efectuate de apropiati ai presedintelui Anastasiades, ai predecesorului sau comunist Demetris Christofias, al carui mandat s-a incheiat in februarie, sau alte personalitati politice, relateaza AFP.

Guvernul a numit saptamana trecuta o comisie de ancheta, compusa din trei fosti judecatori ai Curtii Supreme, cu sarcina de a determina raspunderile - inclusiv penale - in cazul crizei.

Marti, la ceremonia de depunere a juramantului celor trei judecatori, "ei vor primi un mandat pentru a ancheta tot ceea ce ar putea avea legatura cu mine, inclusiv apropiatii mei prin alianta", a declarat Nikos Anastasiades.

Iesirile de capital si stergerea datoriilor unor politicieni, punctele principale ale anchetei

Acuzatiile din presa se refera la mari sume de bani transferate, de la principalele doua banci, in strainatate, chiar inainte de declansarea crizei.

Comisia urmeaza, de asemenea, sa faca investigatii cu privire la o lista predata de presa elena cu privire la personalitati politice si apropiati ai lor carora bancile le-au sters imprumuturi cifrate la milioane de euro in total in cursul ultimilor cinci ani.

In pragul falimentului, Ciprul a obtinut in martie un plan de salvare international de 10 miliarde de euro, cu pretul unei restructurari drastice a sistemului sau bancar.

#ancheta Cipru, #criza financiara Cipru, #iesiri capital Cipru, #stergere datorii Cipru , #Cipru