CRIZA DIN CIPRU: Putin vrea sa revina la masa negocierilor

Luni, 25 Martie 2013, ora 15:00
1659 citiri
CRIZA DIN CIPRU: Putin vrea sa revina la masa negocierilor

Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut guvernului rus sa studieze conditiile unei restructurari a imprumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului in 2011, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Þinand cont de deciziile care au fost luate de Eurogrup, Vladimir Putin considera ca este posibil sa sprijinim eforturile presedintelui Ciprului si ale Comisiei Europene pentru solutionarea crizei", a declarat Dmitri Peskov, citat de AFP, conform Agerpres.

Acest anunt semnaleaza sprijinul Moscovei pentru planul de sprijin de 10 miliarde de euro pus la punct in ultimele zile de Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, in pofida ingrijorarilor ca deponentii rusi din bancile cipriote ar putea sa fie afectati.

Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate a fost calificata anterior drept furt de catre premierul rus Dmitri Medvedev, dupa ce Nicosia a acceptat cererile creditorilor externi de a restructura sectorul bancar, prin desfiintarea unei institutii de credit si taxarea banilor din conturi.

"Continua, in opinia mea, sa jefuiasca prada", a declarat Medvedev, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, s-a deplasat saptamana trecuta la Moscova pentru a cere prelungirea actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro, precum si reducerea dobanzii pana la 2,5% de la 4,5%, insa oficialii rusi au subliniat ca vor lua o decizie numai dupa ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv privind planul de salvare european.

Potrivit estimarilor din presa internationala, cetatenii si companiile din Rusia ar avea in depozite in bancile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.

#acord Cipru Rusia, #credit Rusia Cipru, #depozite rusi Cipru, #Putin criza Cipru , #Cipru