Criza din zona euro: Dupa Grecia urmeaza Cipru

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 15:52
1536 citiri
Criza din zona euro: Dupa Grecia urmeaza Cipru

Dupa Grecia, Cipru ar putea fi urmatoarea tara din zona euro, care s-ar putea confrunta cu probleme, din cauza expunerii fata de statul elen, a declinului cererii dar si a cresterii randamentelor cerute de investitori pentru obligatiuni, potrivit unei analize a Reuters.

Guvernul de la Nicosia nu se confrunta cu probleme legate de finantarea pe termen scurt si dupa multe criterii fiscale este intr-o situatie mai buna decat Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari care primesc ajutor financiar extern. 

Cresterea randamentelor pentru obligatiunile cipriote, de 0,8 puncte procentuale fata de mijlocul lunii mai, a determinat insa unii analistii sa considere ca statul ar putea fi nevoit sa ceara un pachet de ajutor financiar pe termen lung.

"Exista un risc in crestere ca Cipru sa se alature Greciei, Irlandei si Portugaliei. Nu este necesar, dar multi indicatori sugereaza ca Cipru se apropie de a cere ajutor financiar extern", a afirmat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.

Un raport al Commerzbank recomanda investitorilor sa nu cumpere obligatiuni ale Ciprului. 

"Opinia mea este ca multi investitori considera Cipru ca fiind foarte legat de Grecia si daca nu se ating de Grecia nu vor fi interesati nici de Cipru", a spus Schnautz.

Obligatiunile pe zece ani emise de Cipru in februarie anul trecut au fost tranzactionate joi la un randament de 7%, in crestere de la 6,2% in mai si 4,2% la mijlocul anului trecut.

In timpul crizei din Grecia, Irlanda si Portugalia, investitorii au considerat nivelul de 7% al randamentului titlurilor la zece ani ca un semnal al pericolului, intrucat guvernele ar putea fi incapabile sa se finanteze pe termen lung la asemenea costuri.

Cipru reprezinta doar 0,2% din economia zonei euro si are un necesar brut de finantare de doua miliarde de euro in acest an, suma foarte mica raportata la programul de 110 miliarde de euro, cu durata de trei ani, aprobat pentru Grecia anul trecut.

Astfel, Uniunea Europeana si-ar permite cu usurinta un pachet financiar de salvare a Ciprului, noteaza Reuters.

Interventia pentru sprijinirea financiara a inca unui stat din zona euro, al patrulea, ar putea cauza probleme pe pietele financiare evidentiind modul in care criza datoriilor se poate extinde din cauza faptului ca problemele dintraun stat afecteaza si alte tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#cipru, #euro, #faliment grecia, #grecia, #zona euro , #Cipru