Cutremur bancar Cipru: UE renunta la impozitarea depozitelor sub 100.000 de euro

Marti, 19 Martie 2013, ora 09:31
2887 citiri
Cutremur bancar Cipru: UE renunta la impozitarea depozitelor sub 100.000 de euro

Zona euro nu ii va mai impozita pe deponentii din Cipru cu mai putin de 100.000 de euro in contul lor, dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote, au declarat luni seara pentru AFP surse apropiate discutiilor.

"Zona euro este in favoarea taxei zero pentru micii deponenti", a declarat o sursa dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante ai Uniunii Monetare. Dar "decizia depinde de ciprioti", a indicat o a doua sursa europeana.

Intr-un comunicat citit dupa o reuniune de mai mult de doua ore, ministrii de finante ai zonei euro au indicat ca "autoritatile cipriote vor introduce mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala pe depozitele bancare... cu conditia ca aceasta sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar (n.r al europenilor si de la FMI)".

Sambata in zori, Eurogrupul, BCE si FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.

Confruntandu-se cu proteste, autoritatile cipriote au lucrat luni la o noua propunere ce ar limita impactul asupra micilor deponenti.

"Zona euro continua sa sustina ideea ca micii deponenti ar trebui tratati in mod diferit fata de marii deponenti si reafirma importanta de a garanta in totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro", afirma Eurogrupul in comunicat.

Presedintele sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de ocazie pentru a aminti ca "impozitul pe depozitele bancare este o masura exceptionala... El va permite cu programul de asistenta financiara sa se restabileasca viabilitatea sistemului bancar cipriot si sa se garanteze stabilitatea financiara a tarii. Fara aceasta masura, Ciprul s-ar confrunta cu scenarii mult mai teribile pentru deponentii sai", a adaugat el.

#taxe depozite bancare Cipru, #plan salvare Cipru, #impozit depozite mici Cipru, #ajutor financiar cipru , #Cipru