Fitch a retrogradat Ciprul

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:46
1098 citiri
Fitch a retrogradat Ciprul

Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la "BB plus" la "BB minus", ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza evolutiilor sub asteptari a bugetului si nivelul ridicat al incertitudinilor privind costurile asociate cu recapitalizarea bancilor.

De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de tara al Ciprului la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, scrie Agerpres.

Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflecta inrautatirea perspectivelor macroeconomice.

Intarzierile inregistrate in negocierile cu UE, BCE si FMI privind acordarea unui pachet de asistenta financiara au contribuit la deteriorarea conditiilor economice si a sporit incertitudinile privind reformarea sectorului public si corectarea dezechilibrelor macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch.

De asemenea, agentia apreciaza ca s-a redus flexibilitatea guvernului cipriot de finantare pe termen scurt, executivul fiind de dependent de banii de la banci pentru a-si indeplini necesitatile de finantare.

Progresele privind reducerea deficitului, recapitalizarea sectorului bancar si reformele ce vor fi adoptate pentru rezolvarea dificultatilor cauzate de imbatranirea populatiei vor conduce la o stabilizare a ratingului Ciprului, apreciaza Fitch.

In iunie Fitch a revizuit in scadere in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia.

Ajutorul financiar de care au nevoie bancile

Cipru analizeaza cu creditorii internationali acordarea unui pachet de asistenta financiara necesar salvarii bancilor, afectate de expunerea la Grecia.

Reprezentantii UE, BCE si FMI au acceptat in cursul negocierilor ca bancile comerciale si cooperativele de credit sa fie supervizate de Banca Centrala a Ciprului, au declarat recent pentru Reuters oficiali de la Ministerul de Finante si Banca Ciprului. Anterior cooperativele de credit erau supravegheate de o autoritate separata.

Oficialii de la Ministerul de Finante si Banca Ciprului au precizat ca negocierile s-au impotmolit din cauza divergentelor privind suma necesara recapitalizarii sistemului bancar precum si cererea creditorilor de privatizare a unor active si de reducere a salariilor si pensiilor.

Valoarea potentialului pachet de asistenta financiara, estimat intre 11 si 16 miliarde de euro, va fi imens in raport cu economia Ciprului de 17,9 miliarde de euro, a treia cea mai mica din zona euro.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerii de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii. Principalele banci comerciale din Cipru sunt prezente si in Romania.

#Fitch rating Cipru, #scadere rating Cipru, #Fitch rating tara Cipru , #Cipru