Fitch a retrogradat ratingul Ciprului in categoria "junk"

Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:50
1171 citiri
Fitch a retrogradat ratingul Ciprului in categoria "junk"

Fitch Ratings a revizuit in scadere (de la "BBB minus" la "BB plus") in categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii) ratingurile Ciprului pe termen lung, in valuta si moneda locala, cu perspectiva negativa, din cauza expunerii bancilor locale pe Grecia, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

De asemenea, Fitch a retrogradat si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale Ciprului, de la "F3" la "B". In schimb, plafonul de tara a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.

Retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflecta cresterea nivelului capitalului de care au nevoie, in opinia Fitch, bancile cipriote, fata de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine in principal ca urmare a expunerii celor mai mari trei banci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank, la Grecia si mai putin ca urmare a deteriorarii asteptate a calitatii activelor in Cipru.

Fitch: Bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital

In plus, pe langa cei 1,8 miliarde de euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie Cyprus Popular Bank, Fitch estimeaza ca bancile cipriote au nevoie de injectii substantiale de capital, posibil pana la patru miliarde de euro (23% din PIB). Desi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea bancilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru creditele interne din Cipru a crescut de asemenea semnificativ in ultimul an deoarece economia s-a contractat, iar somajul a crescut.

Chiar daca Grecia ramane in zona euro, bancile cipriote se vor confrunta in continuare cu pierderi din cauza expunerii la Grecia deoarece in continuare economia elena se va contracta, iar calitatea activelor se va deteriora, apreciaza Fitch.

Perspectiva atribuita ratingului pe termen lung al Ciprului ramane negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma alte retrogradari.

In eventualitatea iesirii Greciei din zona euro, Fitch va revizui in scadere ratingul suveran al Ciprului.

Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate sa se finanteze de un an de pe pietele financiare din cauza expunerii excesive a bancilor sale la criza din Grecia. Pana la data de 30 iunie, autoritatile de la Nicosia trebuie sa gaseasca echivalentul a 10% din PIB pentru a recapitaliza Cyprus Popular Bank, prezenta si in Romania, in cazul in care nu va fi gasit un investitor privat.

Moody's Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank).

#Fitch rating Cipru, #Cipru datorii, #banci Cipru injectii capital , #Cipru