MADOFF - "mic copil". Vezi cele mai paguboase SCHEME PONZI

Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:15
2595 citiri
MADOFF - "mic copil". Vezi cele mai paguboase SCHEME PONZI

In 2009, termenul de schema Ponzi a creat "buzz" in lumea bancara din cauza celebrei scheme a lui Madoff, in urma careia zeci de mii de investitori si-au pierdut economiile de-o viata. Analistii citati de Business Insider au realizat un top al celor mai paguboase scheme Ponzi descoperite dupa cazul Madoff:

Luis Felipe Perez

Noua persoane din Florida sunt acuzate de conspiratie la frauda intr-o schema prin care ar fi obtinut linii de credit de 12 milioane de dolari.

Procurorii federali au declarat la inceputul lunii februarie a anului curent ca acest caz provine dintr-o schema Ponzi de 40 de milioane de dolari operata de Luiz Felipe Perez.

Perez a pledat vinovat pentru frauda cu titluri de valoare si ispaseste o pedeapsa de 10 ani de inchisoare.

Guy Albert de Chimay

Managerul a pretins ca are legaturi cu Casa Regala belgiana. Acesta ar fi rulat o schema Ponzi prin care a furat peste 7 milioane de dolari, conform procurorului districtual din Manhattan.

De Chimay a fost condamnat la 9 ani de inchisoare si obligat sa plateasca mai mult de 6 milioane de dolari.

Acesta a convins unele persoane sa investeasca in finantarea unor proiecte imobiliare, insa nu a mai returnat banii investitorilor.

Gerard Cellette Jr.

Cellette, in varsta de 48 de ani, a fost condamnat la opt ani de inchisoare in decembrie 2010, dupa ce a pledat vinovat la toate cele 36 de capete de acuzare pentru scheme frauduloase de securitate.

Cellette s-a predat de bunavoie, in 2009, cand investitorii din California au inceput sa puna intrebari referitoare la afacerea sa.

La acel moment, Cellette a declarat ca a desfasurat o schema prin care a rulat 53 de milioane de dolari.

Potrivit procurorilor, Cellette a solicitat investitii in contracte fictive pentru compania sa Minnesota Print Services. Un numar de persoane si-au recuperat investitiile cu bani veniti de la noi investitori .

James W. "Bill" Bailey Jr

Omul de afaceri din Asheville a fost acuzat in luna februarie a acestui an ca a desfasurat o schema de tip Ponzi prin care a inselat investitorii cu 13 milioane de dolari de-a lungul ultimului deceniu.

James W. "Bill" Bailey Jr., care controla Southern Financial Services, a fost acuzat de frauda in tranzactii cu titluri financiare, frauda pe mail si frauda in declaratiile fiscale.

Scott Rothstein

Avocatul Scott Rothstein din Florida este creierul din spatele celei mai mari scheme Ponzi descoperite dupa Madoff.

Cunoscut pentru contributiile caritabile generoase, Rothstein a ajutat la strangerea de bani pentru campania prezidentiala din 2008 a candidatului John McCain.

In luna iunie a anului trecut a primit o condamnare de 50 de ani de inchisoare pentru dezvoltarea unei scheme de investitii de 1,2 miliarde de dolari, prin intermediul firmei sale.

Rothstein a declarat ca nu merita sa primeasca mai mult de 30 de ani pentru ca pledat vinovat si a avut curajul de a participa la un flagrant organizat de FBI prin care a fost prins un cunoscut mafiot italian.

Cu toate aceste, procurorii nu au fost atat de intelegatori si l–au condamnat la 40 de ani de inchisoare.

Nicholas Cosmo

Nicholas Cosmo, din Long Island, a fost acuzat in ianuarie anul trecut de dirijarea unei scheme de tip Ponzi cu o valoare de 380 de milioane de dolari.

Acesta a fost arestat in ianuarie 2009 din cauza unei fraude electronice. Cosmo si un grup de brokeri au convins peste 1000 de investitori sa le incredinteze banii, urmand sa le ofere castiguri de peste 60%.

Cosmo a precizat ca banii au fost folositi pentru a ajuta alti intreprinzatori sa-si acopere creantele.

Aceasta nu este prima infractiune savarsita de Cosmo. El a mai fost inchis 21 de luni in 1999 pentru fraude financiare.

Terry Freeman

Fostul director GFX Capital, Terry Freeman, in varsta de 61 de ani, a fost arestat in februarie 2009 pentru crearea unui sistem prin care a inselat investitorii cu o suma de 22,4 milioane de dolari.

La inceputul acestui an, Freeman a recunoscut ca a comis frauda si a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. Judecatorul care a rezolvat cazul a precizat ca acest caz nu este o schema Ponzi clasica ci reprezinta unul din cele mai grave cazuri pe care le-a intalnit.

Freeman a promis investitorilor riscuri zero si profituri mari pe pietele de schimb valutare. In schimbul banilor primiti, acesta a cumparat cadouri pentru sotia sa si a plecat in vacante in Franta si Cipru.

Cea mai mare cheltuiala pe care Freeman a facut-o pe banii investitorilor a fost un inel cu diamante in valoare de 187.000 de dolari.

Monroe Beachy

Acesta a fost acuzat de paguba adusa unor membri ai bisericii de care apartinea printr-o schema de tip Ponzi.

Beachy a adunat 33 de milioane de dolari de la peste 2600 de investitori, intre 1986 si 2010 spunandu-le ca banii ii amplaseaza in titluri de stat lipsite de riscuri, cand de fapt el tranzactiona obligatiuni si alte instrumente cu risc ridicat.

Investitorii au depus o cerere la instanta prin care sa le permita sa rezolve singuri situatia spunand ca solutionarea litigiilor financiare prin intermediul instantei este contrara credintei lor. Judecatorul a respins cererea, invocand separarea biserii de stat.

Arthur L. Heffelfinger

Fost broker la KMS Financial Services, Arthur Heffelfinger a pledat vinovat in iulie 2010 dupa operarea unei scheme Ponzi care a durat din februarie 2001 pana in septembrie 2009.

Heffelfinger a fost acuzat de utilizarea in scop personal a 739.724 de dolari din banii de investitii ai clientilor sai.

Acesta a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si obligat sa plateasca aproape 1 milion de dolari despagubiri victimilor sale.

De asemenea, Heffelfinger a fost gasit vinovat pentru furtul a 390.000 de dolari de la o batrana de 90 de ani care avea tulburari cognitive.

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#frauda, #frauda bancara, #furt, #investitori, #ponzi, #schema madoff, #scheme ponzi , #Cipru