Marea Britanie transfera depozitele Cyprus Popular (Laiki) Bank UK la Bank of Cyprus UK

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 12:14
1969 citiri
Marea Britanie transfera depozitele Cyprus Popular (Laiki) Bank UK la Bank of Cyprus UK

Autoritatea britanica de supervizare bancara (Prudential Regulatory Authority) a anuntat marti ca toate depozitele subsidiarei din Marea Britanie Cyprus Popular Bank UK (care opereaza sub numele de Laiki Bank UK) vor fi transferate catre Bank of Cyprus UK si protejate conform reglementarilor britanice.

Decizia urmeaza dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru si restructurarea sectorului bancar al tarii, transmite Reuters.

Autoritatea britanica de supervizare bancara (PRA), aflata in subordinea Bancii Angliei, a anuntat ca depozitele vor fi acoperite conform schemei de compensare din Marea Britanie care protejeaza depozitele de pana la 85.000 de lire sterline.

"Acordul nu afecteaza accesul la conturile bancare si prin urmare toti clientii care aveau conturi la Laiki Bank UK vor putea sa-si acceseze ca de obicei fondurile, fara alte proceduri suplimentare", se arata in declaratia Autoritatii de supervizare bancara.

Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, a afirmat duminica ca subsidiarele din strainatate ale Cyprus Popular Bank (Laiki) vor fi gradual vandute, dar aceasta operatiune ar putea dura o perioada "tinand cont ca toata lumea este de parere ca daca esti nevoit sa vinzi, nu poti vinde in cele mai bune conditii".

Divizia Cyprus Popular Bank din Marea Britanie ar putea fi protejata partial prin masurile adoptate de Banca Angliei si aceasta sucursala nu este inclusa in planurile Ciprului privind Cyprus Popular Bank, sustine Michalis Sarris.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat saptamana trecuta inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa negocieri intense care amenintau sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.

Planul prevede inchiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare banca cipriota, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile.

#depozite Laiki Bank UK, #transfer depozite banci Cipru, #depozite banci Cipru Anglia , #Cipru