Moody's ameninta ca retrogradeaza Ciprul din nou

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 14:33
1180 citiri
Moody's ameninta ca retrogradeaza Ciprul din nou
Foto: telegraph.co.uk

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a amenintat ca va retrograda din nou ratingul Ciprului, in special din cauza prelungirii negocierilor pe care aceasta tara le-a demarat cu troica finantatorilor internationali (UE, FMI, BCE) pentru a obtine un plan de salvare, a anuntat Moody's vineri intr-un comunicat, anunta AFP.

Agentia a plasat 'sub observatie' nota acestei tari (B3) 'in vederea unei posibile retrogradari', apreciind in acelasi timp ca deficitul bugetar al Ciprului, foarte expus la Grecia, va fi 'mult mai important decat a fost prevazut'.

La inceputul lunii octombrie, Moody's a retrogradat cu trei trepte ratingul Ciprului, din cauza 'dificultatilor profunde' din sectorul bancar cipriot.

Ciprul, membru al zonei euro si presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, a cerut la sfarsitul lunii iunie sa beneficieze de un ajutor ce ar putea depasi 10 miliarde de euro, dupa ce si-a vazut finantele afectate de legaturile stranse cu Grecia.

Pentru a-si motiva decizia, Moody's Investors Service a invocat 'negocierile greoaie cu troica si incertitudinea care apasa asupra calendarului, precum si probabilitatea unui plan de salvare'.

Reprezentantii troicai au fost recent in Cipru pentru a evalua taierile bugetare propuse in schimbul ajutorului financiar cerut de insula si sa studieze situatia sectorului bancar.

Guvernul cipriot estimeaza ca planul de salvare propus de troica (reducerea salariilor functionarilor si a prestatiilor sociale, majorarea TVA) impune masuri de austeritate prea grele pentru o economie aflata deja in recesiune.

Daca i se va acorda ajutor, Ciprul va deveni cea de-a patra tara din zona euro, din totalul de 17, care va fi plasata sub asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia

#Moody s rating Cipru, #retogradare Cipru, #cipru negocieri troica , #Cipru