Moody's: Schimbul de obligatiuni din Cipru este echivalent cu incapacitatea de plata

Marti, 02 Iulie 2013, ora 09:44
1323 citiri
Moody's: Schimbul de obligatiuni din Cipru este echivalent cu incapacitatea de plata

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service considera ca Cipru este in incapacitate de plata, dupa ce Nicosia a schimbat unele obligatiuni locale cu bonduri avand o maturitate mai lunga.

Agentia, care nu utilizeaza ratingul "default" (incapacitate de plata) sau "selective default" (incapacitate partiala de plata), a anuntat ca va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligatiuni asupra sustenabilitatii poverii datoriei tarii, transmite AP.

De asemenea in evaluarea calificativului vor fi luati in considerare si alti factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru sa satisfaca restul masurilor stipulate in pachetul de asistenta financiara, inclusiv reducerea cheltuielilor si restructurarea sistemului bancar.

In prezent, Moody's atribuie Ciprului un calificativ "Caa3", un nivel "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.

Anuntul Moody's vine dupa ce vineri Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ciprului la "selective default" (incapacitate partiala de plata) din cauza schimbului datoriei.

In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki).

Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Moodys rating Cipru, #rating tara Cipru Moodys, #Cipru criza financiara , #Cipru