Parlamentul din Cipru a respins planul de salvare european. Oferta Eurogrup ramane valabila

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:14
1505 citiri
Parlamentul din Cipru a respins planul de salvare european. Oferta Eurogrup ramane valabila

Zona euro "a luat nota" marti seara de respingerea de catre parlamentul cipriot a unui plan de ajutor pentru Cipru, ce contine o taxa exceptionala pe depozitele bancare, si "si-a reiterat oferta" pentru Nicosia, in timp ce ministrul german avertiza in legatura cu solutiile "iresponsabile".

"Iau nota de decizia parlamentului cipriot referitoare la propunerea guvernului ce consta in perceperea unei taxe exceptionale pentru stabilitate", a declarat intr-un scurt comunicat presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, relateaza miercuri AFP.

Parlamentul cipriot a respins planul european de salvare financiara pentru Cipru, dupa critici vehemente provocate de taxa exceptionala pe depozitele bancare. Planul prevedea, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI pentru Cipru, aflat in pragul falimentului, o taxa exceptionala de 6,75 % pe toate depozitele bancare cu sume cuprinse intre 20.000 si 100.000 de euro si de 9,9 % pentru sume mai mari. Aceasta taxa trebuie sa aduca la buget 5,8 miliarde de euro.

"Confirm ca Eurogrupul este gata sa ajute Ciprul in eforturile sale de reforma si reiterez propunerea Eurogrupului asa cum am prezentat-o luni", ce consta in scutirea de la taxa a depozitelor mai mici de 100.000 de euro, a adaugat Dijsselbloem.

Intr-un comunicat publicat luni, la incheierea unei teleconferinte, ministrii de finante din zona euro au indicat ca "autoritatile cipriote urmeaza sa introduca treptat taxa exceptionala pe depozitele bancare (...), cu conditia ca aceasta sa nu modifice suma totala de ajutor financiar" din partea europenilor si a FMI, respectiv 10 miliarde de euro.

Marti seara, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertiza in legatura cu "solutiile iresponsabile" pentru solutionarea acestei crize. "Este o situatie grava, dar aceasta nu trebuie sa ne duca la luarea unei decizii care sa n-aiba nici un sens", a declarat Schaeuble la canalul doi al televiziunii publice ZDF. Exprimandu-si "intelegerea" fata de manifestatiile de indignare din Cipru, Schaeuble a subliniat: "Aceasta nu trebuie sa ne duca la situatia de a lua decizii irationale, iresponsabile".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#respingere plan salvare Cipru, #Parlament Cipru taxa depozite, #ajutor financiar cipru, #asistenta financiara Cipru , #Cipru