Presedintele UE: Taxarea deponentilor in Cipru nu stabileste un precedent

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:39
1306 citiri
Presedintele UE: Taxarea deponentilor in Cipru nu stabileste un precedent

Decizia Ciprului de a impune pierderi deponentilor celor mai mari banci din tara nu stabileste un precedent pentru regiunea euro, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, transmite Bloomberg.

Ministrii de Finante din zona euro "au luat o decizie nefericita" cand au aprobat planul initial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat in UE, de 100.000 de euro, a aratat Van Rompuy.

Planul, respins de Parlamentul din Cipru, si acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele doua banci din tara nu reprezinta un pericol pentru alte natiuni, a afirmat Van Rompuy intr-un interviu acordat publicatiei belgiene De Zondag.

"Cipru este un caz special, din cauza marimii, structurii si caracteristicilor sectorului financiar", a aratat oficialul european, care a reiterat ca deponentii asigurati sunt protejati de legislatia comunitara.

Decizia Ciprului de a impune pierderi titularilor depozitelor de peste 100.000 de euro, in schimbul acordului de finantare de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, a agitat pietele financiare saptamana trecuta.

Deponentii Bank of Cyprus ar putea suporta pierderi de pana la 60%, potrivit bancii centrale cipriote. Laiki (Cyprus Popular Bank), a doua mare banca din tara, va fi divizata intr-o banca "buna", care va prelua depozitele de sub 100.000 de euro, si o banca "rea" care va include restul activelor. Bank of Cyprus va prelua ulterior activele bancii bune.

#taxare deponenti Cipru, #taxare deponenti zona euro , #Cipru